IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Запрянов: Сделката за покупка на изтребителите F-16 е балансирана

Взимаме оборудване за пилотите и самолетите, плащаме разсрочено за вторите осем, посочи зам.-министърът на отбраната

11:42 | 11.07.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сделката за покупка на изтребителите F-16 е балансирана, взимаме оборудване за пилотите и самолетите. Това коментира зам.-министър Атанас Запрянов, който водеше делегацията по преговорите със САЩ за придобиване на първите осем изтребителя F-16. Според генерала по-ниската цена се постига, защото Конгресът на САЩ предлага по-голяма пакетна цена, за да улесни преговорите.

"Пакетната цена на Конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който Конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет", поясни Запрянов пред bTV.

По думите му не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси.

Атанас Запрянов, който е офицер от Сухопътни войски, допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите. "Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12", информира той.

Заместник-министърът е на мнение, че ще се наложи да се закупуват повече ракети за обучение.

"Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия", допълни зам.-министърът на отбраната.

Запрянов каза, че вторите осем самолета за военновъздушните ни сили ще закупим при разсрочено плащане. "Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап", обясни Запрянов. По думите му е рано да се говори каква ще бъде цената на вторите осем самолета.

Investor.bg припомня, че правителството одобри сделката за закупуване на осем изтребителя F-16. Пакетната цена ще бъде над 2 млрд. лева. Според президента Румен Радев необходимият пакет за нуждите на армията ни струва над 3 млрд. лева. През май, след като българска делегация замина за САЩ министър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1,8 млрд. лева е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил споразумението.

"Общата цена за шест едноместни и два двуместни изтребителя е 1,256 млрд. долара. В тази цена е включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав. До 2023 година всички те ще бъдат доставени, посочи Запрянов. "В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме от тази сума около 60 млн. лева допълнително от тази сума", допълни той.

Запрянов обясни, че в хода на преговорите са били уточнени всички подробности и параметри на договорите, а на 8 юли са били получени официалните документи.

Очаква се докладът на Министерския съвет да бъде приет от парламента и след това военният министър Красимир Каракачанов да подпише четири договора, които обхващат доставката на осем нови самолета, както и обучение на пилоти и наземен персонал. Самолетите заплащаме наведнъж, а те трябва да бъдат доставени до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Нема нужда да разбираш подобни дреболии! Важното е да се радваш, че сме вече съвместими ... некъде там... в бъдещето. И че вече сме си платили... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Само никой не обясни, защо требва да изтресеме кеш в касичката на Локхийд-Мартин целата сума от "над два милиарда лева" веднага и да чекаме три години да ги получим...?!!! Или това е специален съюзнически жест от ритуала на НАТО, за да докажем лоялност, надеждност и съвместимост...?Щото вече в света на бизнеса никой не плаща напред и визитни картички - даже монополистите - дерачи на кожи, дават един месец да си платиш доставената стока или услуга. Само в света на продажбите на битовизми на дребно се плаща кеш и напред... И нещо темата за "офсетни клаузи" изведнъж изчезна от дневния ред, а уж беше на първите позиции в тръжната документация...? Ама търг-мърг, пазарене и отстояване на условия като купувач май с американците не са мно-мноо уелкъмнати по дифолт... ;) :lol:Иначе - супер сделка! А следващата ше е напрао жива аванта... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
forexar
преди 4 години
От статията не разбрах каква е сделката. Колко пари за какво? Има някаква разпокъсана информация какво е ставало като преговори, но това е без значение. Въпроса е каква е договорената сделката сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Балансирана:1. Какво ще вземат янките като колониална такса предварително.2. Какво нашите хора ще вземат за PR и реклама + издухване на прах от сандъците.3. Колко ще издържи бюджета, зер Тикво-Рапона ке падне без време.4. Да не орежем много самолета, че и табло за пилота да няма....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
и на снимката SAAB JAS 39 Gripen :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още