IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Търсенето на петрол от страни от картела ще бъде по-слабо през 2020 г.

През следващата година се очаква излишък от над 500 хил. барела на ден, ако ОПЕК и другите производители продължат да изпомпват същия обем като досега.

17:55 | 11.07.19 г.
<p>
	Централата на ОПЕК във Виена. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на ОПЕК във Виена. Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира, че световното търсене на суров петрол от държави от картела ще се свие през следващата година, тъй като конкурентите му ще изпомпват повече. Това става ясно от месечния доклад на ОПЕК, цитиран от Ройтерс.

Очакванията на организацията са сигнал, че пазарът ще се върне към излишък въпреки споразумението за ограничаване на доставките. 

Според доклада на ОПЕК светът ще се нуждае от 29,27 млн. барела на ден суров петрол от 14-те държави членки на картела през следващата година, което е с 1,34 млн. барела на ден по-малко спрямо тази година.

Спадът в търсенето на петрола от ОПЕК подчертава устойчивата политика за подкрепа на цените чрез ограничаване на доставките за сметка на производството на шистов петрол и доставки от страна на други страни. Това дава възможност на американския президент Доналд Тръмп да запази санкциите срещу членовете на ОПЕК Иран и Венецуела.

„Производството в САЩ се очаква да продължи да нараства, тъй като новите тръбопроводи ще позволят по-голямо количество да преминава през тях от Мексиканския залив“, обясняват още от ОПЕК.

В доклада си от организацията освен това прогнозират, че световното търсене на петрол ще нарасне със същите темпове през следващата година, както и през тази, както и че световната икономика ще запази също растежа си въпреки забавянето в САЩ и Китай.

„Прогнозата за 2020 г. предполага, че няма да се реализират допълнителните рискове, особено що се отнася до въпросите, свързани с търговията“, заявиха още от картела. От там посочват, че Brexit представлява допълнителен риск, както и продължаващото забавяне в производството.

ОПЕК и неговите съюзници през миналата седмица подновиха сделката за ограничаване на предлагането до март 2020 г., като се позоваха на необходимостта да се избегне натрупване на запаси, което пък би се отразило на цените.

От организацията заявиха, че добивът на петрол през юни е спаднал с 68 хил. барела на ден до 29,83 млн. барела на ден, което е над прогнозата за търсенето за 2020 г. Това показва, че ще има излишък от над 500 хил. барела на ден през следващата година, ако ОПЕК и другите производители продължат да изпомпват същия обем, както досега. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още