IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган не може да бъде държан дълго на колене

Въпреки резултатите от вота в Истанбул, които бяха приети като оценка за управлението му, президентът смята, че турците искат още от същото

09:00 | 13.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Добрият автократ не може да бъде държан дълго на колене. След унижението от истанбулските кметски избори миналия месец Реджеп Ердоган изглеждаше отрезвен. В изказване пред депутати от своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) държавният глава посочи: „Не можем да си позволим лукса да обърнем гръб и да игнорираме посланието, което ни бе отправено от хората“.

Оттогава обаче той изглежда промени позицията си, посочва Bloomberg в свой материал.

Въпреки изборните резултати, за които повечето анализатори са съгласни, че са били вот на недоверие срещу начина, по който властта управлява икономиката на страната, президентът смята, че турците искат още от същото.

Ердоган отстрани от поста гуверньор на централната банка Мурат Четинкая, защото очевидно той не бе съгласен с ексцентричните теории на президента за лихвените проценти. Неговият наследник – Мурат Уйсал, знае какво трябва да направи, за да запази поста си, дори и това да доведе до удар по лирата и задълбочаване на икономическата криза. Някои анализатори дори прогнозират колапс на турската икономика, подобен на този в държавите от Латинска Америка.

Ако икономиката се нуждае от тласък към пропастта, то решението на Ердоган да осъществи покупката на руските противоракетни системи С-400 може да ѝ го осигурят. Предстоящата доставка на първите пратки хардуер могат да отключат строги санкции от САЩ. И както вече видяхме миналата година (когато САЩ наложиха мита върху вноса на някои метали от Турция – бел. ред.), това би могло да бъде унищожително за турската икономика.

Ердоган е убеден, че САЩ няма да наложат санкции, изглежда водейки се от отзивчивото поведение на президента Доналд Тръмп по време на срещата на върха на Г-20 в Осака. Тръмп обаче не е изключил категорично налагането на санкции, като след това от Държавния департамент повториха заплахата си да накажат Турция за покупката на С-400.

Инвеститорите, които така или иначе вече са притеснени за икономическите прогнози, няма да се почувстват по-сигурни от последните политически събития в страната. Разгромът на Ердоган на изборите в Истанбул – първата голяма изборна загуба в политическата кариера на президента, отслаби аурата му на недосегаем и даде сила на критиците му в собствената му партия.

По-рано тази седмица бившият вицепремиер по икономическите въпроси и влиятелна фигура в икономическите среди – Али Бабаджан, напусна ПСР. Очаква се той да сформира своя собствена партия. Сред другите влиятелни критици на президента са още бившият премиер Ахмет Давутоглу – някога смятаният за приемник на Ердоган, и бившият президент Абдула Гюл.

Предателството на Бабаджан обаче има най-голям потенциал да навреди на президента – той бе икономически министър в периода 2002-2007 г., когато успя да изведе икономиката от криза. На него се приписва и силният растеж, който последва. Бабаджан беше заглушаван при критиките си за последните икономически политики на Ердоган, но сега ще бъде свободен да споделя мнението си. Също както Давутоглу, той е особено критичен спрямо решението на Ердоган да назначи своя зет Берат Албайрак за финансов министър.

Назначението повлия и върху доверието на инвеститорите по отношение на начина, по който Ердоган управлява икономиката. Но президентът изглежда е сметнал, че игнорирането на техните притеснения е лукс, който би могъл да си позволи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 4 години
Ердоган страда по по собствена воля, като запазва практиката: Турската централна банка работи по грешен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
За твое съжаление ако кризата удари Европа то тя ще удари Турция 2 пъти по зле. Напомням ти само лекичко,че над 80% от производството (износа) на Турция отива в Европа :) Кой ще купува стоките ? Ердо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 25
studioaa
преди 4 години
Турците искат Ердо и искат още от същото. Ердо просто трябва да овладее инфлацията, за да си върне властовите позиции. Турците не искат женска еманципация, права на малцинствата и гейовете със сигурност, а ние не ги искаме да влизат в ес. Ердо бързо ще си възстанови позициите когато следващата икономическа криза удари Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още