IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателски организации сезираха прокуратурата за проблеми с пазара на еленергия

АИКБ, БСК и КРИБ настояват за проверка заради недостатъчното предлагане на количества от производителите на еленергия на платформата "Ден напред"

18:45 | 11.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до главния прокурор за пазара на електрическа енергия и, по-конкретно – недостатъчното предлагане на количества от производителите на еленергия на платформата "Ден напред". Това съобщи пресцентърът на БСК.

В сигнала се отбелязва, че на пазара на електрическа енергия, осъществяван на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), на платформата "Ден напред" средната цената за един мегаватчас /MWh/ базова мощност за 3 юли 2019 г. е била 195,40 лева – най-скъпата в цяла Европа, като по часове достига дори до 270,04 лева/ MWh.

Тази цена, според БСК, е над двойно по-висока от средната за ЕС, над три пъти по-висока от цената на електроенергията във Германия, Франция, Австрия и Швейцария и с 84% над цената за предния ден (2 юли).

Според авторите на сигнала, налице е бездействие и неупражняване на задължения от лица с управителни функции в ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и БЕХ, което се отразява на ключово значим ценообразуващ елемент на пазара на електроенергия.

От работодателските организации са на мнение, че това пряко влияе на конкурентоспособността на българската индустрия, както и върху цените на всички стоки и услуги до крайните потребители.

Работодателите настояват главният прокурор да разпореди обстоятелствена проверка за установяване на фактите по случая и, при преценка за достатъчно данни за извършени престъпления, да разпореди образуване на съответните досъдебни производства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
О не, още една държавна компания пропита в корупция... Моля ви се някой да я приватизира, нали уж всичко беше разпродадено в България, защо тогава все държавни компании източват бюджета (БДЖ, БЕХ, БНЕБ, сигурно и Автомагистрали ЕАД ще започне).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още