IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа завършиха с понижения след призива на МВФ към ЕЦБ

Акциите на германския производител на опаковки Gerresheimer поскъпнаха с 13,7%, след като компанията представи силен тримесечен отчет, оглавявайки Stoxx 600

19:48 | 11.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия, след като Международният валутен фонд (МВФ) призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да осигури допълнителни стимули, тъй като икономиката на еврозоната е изправена пред повишени рискове заради търговската война, Brexit и италианския бюджетен дефицит, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,12 на сто до 286,70 пункта.

Германският показател DAX изтри 41,29 пункта, или 0,33%, от стойността си, като приключи деня на ниво от 12 332,12 пункта.

Френският измерител CAC отчете спад от 0,28% до 5551,95 пункта.

Британският индекс FTSE отбеляза понижение от 0,28 на сто до 7509,82 пункта.

В доклад, публикуван в четвъртък, МВФ призова ЕЦБ да предостави нови стимули.

От друга страна от европейския банков регулатор са съгласни до голяма степен, че повишаващата се несигурност по отношение на икономиката на блока означава, че банката трябва да е подготвена да предостави нови стимули, съобщи Financial Times, позовавайки се на протокола от последната среща на ЕЦБ от юни.

Документът от последното заседание на Управителния съвет е поредният сигнал, че банкерите са готови да действат, ако забавянето в еврозоната продължава или се задълбочава.

Инвеститорите следяха и изказването на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който потвърди готовността си за свиване на лихвите.

Отново в Европа, доклад на Английската централна банка (АЦБ) показва, че британските кредитори разполагат с достатъчно капитал, за да се справят с евентуалните рискове от твърд Brexit и влошаване на търговската война, но предупреждава, че понижението на отвъдморските инвестиции, които са насочени към британски активи,  застрашава разширяването на икономиката.

Относно Германия, Bloomberg съобщи, че американското министерство на правосъдието е започнало разследване срещу германската Deutsche Bank в рамките на делото си срещу добилия печална слава малайзийски инвестиционен фонд 1MDB.

Разследващите, които в продължение на години проучваха дейността на Goldman Sachs Group с фонда, сега разследват отблизо бивш мениджър на американската банка, който по-късно е започнал работа в германския кредитор, посочва запознатият, пожелал анонимност, тъй като американските власти все още не са повдигнали официални обвинения срещу банката или срещу нейния служител.

Книжата на банката поскъпнаха с 0,93%.

Лидер в днешното подреждане на Stoxx 600 е германският производител на опаковки Gerresheimer, чиито акции отчетоха 13,7% ръст в стойността си на фина на силния отчет за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още