IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 юли

08:10 | 12.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Земеделското министерство "изгърмя" 15 бушона от къщите за гости

В. Сега

Въпреки серията от скандали, свързани с къщите за гости, изграждани с европари, но ползвани за лични имения, земеделското министерство разкри едва 15 нарушители. На тях ще им се наложи да връщат 100% от получената субсидия в размер на общо 4.5 млн. лв., или средно по 300 000 лв. на проект, тъй като на практика не са работили като туристически обекти. Други 74 също са в нарушения, но санкцията за тях допълнително ще бъде определена. "Тя ще е от 5 до 15% от стойността на платената подкрепа в зависимост от тежестта на нарушението", обясни земеделският министър Десислава Танева.

Засечените нарушения са само при 288 къщи за гости, които все още са в 5-годишния срок за мониторинг по програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За всички тях са платени общо 81 млн. лева. По тази програма са финансирани общо 746 проекта, но независимо от съмненията повечето от тях вече са извън срока за наблюдение и нищо не може да се направи. В петгодишния срок собствениците им са длъжни да не променят предназначението им, да наемат определен брой хора, както и да спазват заявения бизнес проект. 

"Спаси София": Общината е спестила 4.8 млн. лв. глоба за "Графа"

В. Сега

Столичната община е спестила 4.8 млн. лв. глоба за забавяне на ремонта на "Граф Игнатиев" на изпълнителя "Джи Пи Груп". Това е станало, като са признати двойно повече дни неблагоприятно време от реалното. Това твърди организацията "Спаси София" в нов сигнал до прокуратурата за нередности в печално известния ремонт. И гражданите, и общината се позовават за тази информация на официални справки на Националния институт по метеорология и хидрология.

Както е известно, ремонтът на "Графа" трябваше да продължи 300 дни, но общината и надзорът одобриха 86 дни отсрочка за "неблагоприятно време". Информацията за графика на строителните дейности на улицата не е публична. Преди време общински съветници поискаха да видят писмените уведомления, с които "Джи Пи Груп" е била длъжна да предупреждава Столичната община за опасност от забавяне, но кметът отказа да ги оповести. Тя не предостави и графика за извършване на строителните дейности, с който фирмата печели обществената поръчка. Кметът единствено уточни, че забавянето е признато след справка за неблагоприятните климатични условия от НИМХ. Неблагоприятното време пести над 200 000 лв. глоба на ден за забавяне.

България с по-голям ръст от Германия и Франция, взети заедно

В. 24 часа

Икономическият ръст на България в началото на 2019 г. е по-голям от ръста на Германия и Франция, взети заедно (кликни върху графиката, за да я уголемиш). Можем дори да добавим ръста на БВП на Великобритания и пак ще получим процент, по-нисък от нарастването на БВП на България, показват данните от лятната прогноза на Европейската комисия.

Ръстът на реалния БВП в България се засили от 3,1% през 2018 година до 3,5% на годишна база през първото тримесечие на 2019 година. Очаква се растежът на реалния БВП да бъде около 3,3% за 2019 и 3,4% през 2020-а в съответствие с пролетната прогноза на Еврокомисията.

Улесняват лечението на деца с онкоболести

В. Труд

Бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания ще бъде елиминирана. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по повод протеста на родители на деца с онкологични заболявания, който се проведе в четвъртък пред здравното министерство. Недоволстващите настояват да се улесни достъпът до лекарства за децата им. Преговори с тях водят от около месец от ведомството и от здравната каса като се търсят начини да се облекчи процедурата по отпускането на медикаментите.

Оскъпяват до 1000 лв. курсовете за шофьори

В. Труд

Цената на шофьорските курсове за любители може да стигне и мине 1000 лв. Това реши работна група в Министерството на образованието и науката. Прието бе предложение на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата (ДАБДП) часовете за кормуване да се увеличат от 31 на 42, което автоматично повишава и парите, които трябва да плащат българските младежи и техните родители. Себестойността на един учебен час по кормуване е около 25 лв. и увеличението на курсовете ще е с над 270 лв. В момента те струват от 580 до 750 лв.

Тримата големи ще декларират и заплатите на съпруга

В. Монитор

Пленумът на ВСС единодушно гласува кандидатите за трите най-високи поста в съдебната власт – главен прокурор, председател на ВКС и председател на ВАС, да подават декларации за имущества и интереси, както са предвидени в Закона на КПКОНПИ, а не в ЗСВ.

Това означава, че ще попълват повече данни, включително заплатите на самите кандидати и на техните съпрузи.

В декларациите по съдебния закон това не е включено. С 20 гласа „за“ и нито един „против“, и без коментари кадровиците на Темида приеха предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за тази промяна. Точката бе извънредна в дневния ред на пленума на ВСС заради предстоящите номинации за главен прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още