IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският премиер Санчес търси формула да избегне четвърти по ред избори за 4 години

Педро Санчес дори отправи призова за промяна на Конституцията, за да може сегашната патова ситуация "да бъде последната"

17:45 | 12.07.19 г.
<p>
	Испанският премиер Педро Санчес. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: Архив Ройтерс

 

Десетина дни преди предстоящия парламентарен вот за избирането му начело на правителството, испанският премиер социалист Педро Санчес продължава да търси формула, за да се върне на власт и да избегне четвърти по ред парламентарни избори за четири години, пише в свой анализ Франс прес, цитиран от БТА.

Станал премиер през юни 2018 г. след вот на недоверие срещу правителството на консерватора Мариано Рахой, Санчес спечели парламентарните избори в края на април. Но със 123 депутати социалисти в 350-членния парламент, той е далеч от абсолютното мнозинство.

След седмици на безплодни дискусии с различни партии, миналата седмица социалистът опита да вдигне залозите, фиксирайки 23 юли като датата, на която депутатите трябва да гласуват за встъпването в длъжност на Санчес и кабинета му. Без да има никаква гаранция, че ще има необходимата подкрепа, за да се върне на власт.

Но този опит за натиск нямаше очаквания ефект върху радикалната лява партия Подемос, която все още иска да се върне в правителството в замяна на подкрепата на нейните 42 депутати. Хипотеза, за която Санчес не иска и да чуе. Най-многото, което той би приел, е Подемос да избере независими политици, които да я представляват.

Разногласия с Подемос

"Имаме много сериозни разногласия с Подемос", които биха могли да "парализират" евентуално коалиционно правителство, обясни той вчера пред обществената телевизия.

Социалистът подчерта специално въпроса за Каталуния, напомняйки, че за разлика от социалистите Подемос се отнася благосклонно към провеждането на референдум за самоопределение в региона, който през 2017 г. опита да се отдели от Испания. Това беше една от най-тежките политически кризи, които страната е преживявала.

Решен да се справи с трудностите, в сряда Педро Санчес поднови контактите с Пабло Иглесиас, ръководителя на Подемос, предлагайки му "да обсъдят първо програмата, а след това състава на правителството", съобщи той в Twotter. "Но за нещастие, той отхвърли предложението".

В телевизионно интервю вчера Пабло Иглесиас поиска от социалистите "да се откажат от настояването за правителство, съставено от една единствена партия".

Призракът на каталунците

Каквото и да стане, дори Санчес да успее да преодолее пречката Подемос, той все още няма да получи мнозинство, дори и обединявайки гласовете на всички несепаратистки малки регионални партии.

Следователно той ще се провали на първия тур, но на второто гласуване на 25 юли ще му бъде достатъчно да получи просто мнозинство. Така пред социалиста застава втори, също толкова сериозен проблем: избирането му ще бъде възможно само благодарение на въздържането от гласуване на каталунските сепаратисти.

Сценарий, който той иска да избегне на всяка цена, предвид че десницата не е спирала да го обвинява, че е заложник на сепаратистите, които подкрепиха идването му на власт.

Оттам и дискретните му призиви към либералите от партия Сиудаданос и консерваторите от Народната партия да улеснят избирането му, като се въздържат. Но тези две формации отказват категорично.

През 2016 г. голяма част от депутатите социалисти се въздържаха, за да позволят избирането на Мариано Рахой след 10 месеца на блокиране. Но не и Санчес, който беше напуснал мястото си, за да не му се наложи да го направи.

Ако спънките продължат, ще се наложат нови избори. Испанската конституция предвижда разпускане на парламента, ако няма избран премиер два месеца след първото гласуване на 23 юли. Тези избори биха били четвъртите за четири години.

"Не предвиждам сценарий с нови избори", заяви Санчес.

Но съзнавайки, че парламентът вече е толкова фрагментиран, че в бъдеще ще е трудно за една голяма партия да разполага с мнозинство, вчера той призова за промяна на Конституцията, за да може сегашната патова ситуация "да бъде последната".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още