IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси останаха на нивото си от предходната сесия

Книжата на британската компания Thomas Cook се сринаха до най-ниското си ниво в историята

20:18 | 12.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси останаха на равнището си от предходната сесия, след като инвеститорите реагираха на новите данни за търговията на Китай и на индустриалното производство в еврозоната, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се озова на положителна територия в края на търговията, а химическите компании поведоха ръстовете с повишение от 1,2%. Автомобилният сектор се възстанови от спад по-рано по време на сесията и прибави 0,8% към стойността си. Здравеопазването беше най-зле представилият се сектор, като отписа 1,3%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи минимално с 0,05% до ниво от 7505,97 пункта. Германският DAX също записа лек спад от 0,07% и достигна равнище от 12 323,32 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,38% към стойността си до ниво от 5572,86 пункта.

Официални данни от петък показаха, че износът на Китай е намалял по-малко от очакваното през юни, а деноминираният в долари износ се е понижил с 1,3% спрямо същия период на предходната година. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха свиване с 2% на фона на продължаващата търговска война със САЩ.

Индустриалното производство в еврозоната е нараснало повече от очакваното през май, показаха публикувани днес данни. То компенсира спадовете през последните два месеца и опровергава мрачните прогнози заради продължителното търговско напрежение. Европейската статистическа служба Евростат съобщи, че промишленото производство в еврозоната е нараснало с 0,9% през май, като надмина скромните пазарни очаквания за ръст от 0,2%.

Книжата на Daimler поевтиняха с 0,6% до края на сесията, след като германският автомобилен концерн предупреди инвеститорите да очакват загуба през второто тримесечие преди лихви и данъци на стойност 1,6 млрд. евро (1,8 млрд. долара) след печалбата от 2,6 млрд. долара през същия период на миналата година.

Същевременно книжата на Deutsche Bank получиха желана глътка въздух, след като UBS стана първата банка, която повишава рейтинга на акциите на германския кредитор след обявяването на програмата за голямо преструктуриране.

Инвеститорите обмислят и разнопосочните послания на Федералния резерв в САЩ, след като гуверньорът Джером Пауъл запази фокуса върху глобалните рискове, които може да доведат до понижаване на лихвите този месец. Негови колеги от регионалните подразделения на Фед обаче обрисуваха по-розова картина на траен растеж на американската икономика и стабилни перспективи за бизнеса.

На корпоративния фронт китайската туристическа компания Fosun съобщи, че е в напреднала фаза на преговори с банките кредитори на Thomas Cook за инжектиране на 750 млн. паунда (940 млн. долара) в листнатия на борсата в Лондон туристически оператор. Книжата на британската компания поевтиняха след новината и достигнаха най-ниското си ниво в историята със спад от над 60%.

Air China се съгласи да купи 20 самолета A350-900 от Airbus, като подкрепи поръчките на компанията, която се конкурира с Boeing, и доведе до поскъпване на книжата й с 1,4%.

Италианската инфраструктурна компания Atlantia съобщи, че ще проучи възможността за закупуване на дял в изпадналия в затруднение национален авиопревозвач Alitalia, въпреки че едва ли ще е готова с оферта преди крайния срок на правителството в понеделник. Книжата на Atlantia поскъпнаха с 1,5% след новината.

Цената на акциите на норвежката финансова компания Storebrand се понижи с 4% и тя се озова на дъното на Stoxx 600 след слабите резултати за второто тримесечие, а застрахователната компания Gjensidige Forsikring, също от Норвегия, отбеляза ръст от 4,6% след по-голямата от очакванията печалба преди облагането с данъци от очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още