IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Изборът на Volkswagen е оценка на цялостната ситуация в България

ЕС трябва да се отърси от съмнения за влияние от страни извън неговите рамки, твърди Росен Стоянов

21:48 | 12.07.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изборът на Volkswagen за нов завод Турция е нито само по икономическа, нито само по политическа причина. Става дума за изявяване на отношение във връзка с общата стабилност, но не само на региона. Това е обща оценка за цялостната ситуация у нас. Говорим за подкрепена на политическо ниво и оценка от страна на германските инвеститори към обща политическа среда и най-вече перспективата, устойчивостта.

Това заяви проф. Росен Стоянов, политически комуникации в НБУ, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и неотдавнашните преговори за ръководните постове в ЕС. "Преди началото за преговорите бях обнадежден от дебатите, които гледахме на живо с шпитценкандитатите. Там видяхме сблъсък на идеи, компетентност, програми и цели и политически структури зад тези цели. След това обаче нещо "се счупи". Сега се вижда един лек дисбаланс".

Нямам нищо против еко политиките на Зелените, а начинът, по който са позиционирани в пространството, каза професор Стоянов.

"Наблюдава се една самозабравена себедостатъчност. Важна е оценката на въздействието. Този процес отнема време и ресурс. Политическата класа у нас отказва да приложи дебатиране и аргументативно представяне на една или друга теза. От една страна, липсва интелектуалност на подхода в политическата сфера на цялата класа, а от друга страна, сме изправени пред нарочности за рушене на комуникационния процес. Липсата на прозрачност започва да ерозира демократичността в процеса по договарянето на избора на европейските ръководни постове".

ЕС особено в смисъла на ЕК и ЕП трябва да се отърси от съмнения за влияние от страни извън неговите рамки, твърди Росен Стоянов. Външната политика на една структура трябва да е единна, допълни той.

По отношение на ядрения конфликт на САЩ с Европа не зае позиция, а тя трябва да е ясна и категорична по този и други въпроси, смята професор Стоянов.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Когато някой прави избор между две предложения, не гледа само едното.Сравнява между тях.Може бавно и спокойно да анализирате предложенията на БГ и Турция.Нещо като футболен мач.Първо полу-време: логистикаВторо полу-време: налични кадриТрето полу-време: сигурни/евтини доставки на енергия******И т.н, и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
bonboniera29
преди 4 години
Съмнявам се, че тази статия е написана на български език...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още