IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ поиска спешни реформи в енергетиката

Организацията покани на среща министъра на енергетиката Теменужка Петкова заради високата цена на тока

11:37 | 13.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) поиска въвеждането на спешни реформи от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, посочват от организацията в прессъобщение.

От началото на 2019 г. бизнесът в България плаща ток на цена, която е няколко пъти по-висока от средната в Европа, гласи съобщението. От него става ясно още, че ръководството на АИКБ е отправило покана към Петкова и екипа ѝ за среща, на която да бъдат обсъдени проблемите.

От своя страна, председателят на асоциацията Васил Велев предупреждава, че Националната електрическа компания (НЕК) се нуждае от максимално бързо преструктуриране, като за целта трябва да бъдат разделени дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с ток. Според него това ще позволи избягване извършването на манипулации.

Същевременно Асоциацията на работодателите подготвя нови сигнали до прокуратурата за манипулации на електроенергийния пазар у нас, посочва БНР.

Работодателите твърдят, че се създава изкуствен дефицит на ток въпреки двойно по-високия капацитет на действащите мощности, а за това допринася и недопустимата пазарна концентрация.

АИКБ отново призова за прекратяване на договорите с “американските централи”, което вече три години се отлага.

Теменужка Петкова коментира, че правителството е на страната на бизнеса и не желае проблеми за индустрията.

Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране са били сезирани заради безпрецедентно високите цени на тока. Работи се по създаването на отделна платформа специално за индустриалните консуматори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Защо на свободния пазар има такса задължение към обществото в размер на 20% ? Защо не мога да си договоря ток с централа и да си купя директно от там ? Защо ако си строя къща преди да ми одобрят проекта трябва да имам сключен договор с Енерго при условие,че няма да ползвам ток от тях :) Тук пазара никога не е бил свободен още стоим в пост соц ера. Това е жалката истина. Затова и нещата са скъпи тук и няма инвестиции !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още