IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от рецесия във Великобритания е на най-високото си ниво от 2007 г. насам

Страната е далеч по-малко подготвена, отколкото през 2008 г., за справяне с последствията от рецесия, показват данни на мозъчния тръст Resolution Foundation

14:02 | 14.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рискът от рецесия във Великобритания е на най-високото си ниво от над десетилетие насам, показват изчисления на мозъчния тръст Resolution Foundation.

Използвайки доходността върху държавните ценни книжа като мярка, организацията установява, че в момента налице е най-голямата вероятност за дълбок икономически спад от времето преди финансовата криза насам.

Поевтиняването на паунда, разширяващият се дефицит по текуща сметка, както влошеният икономически растеж са все тревожни знаци за това, което предстои, са казва в доклада на организацията, цитиран от Bloomberg.

Според изчисленията последните пет рецесии са стрували на страната средно по 1 млн. работни места. В същото време ефектът от последната финансова криза е могъл да бъде с 12% по-тежък, равнявайки се на загуби от допълнителни 8000 паунда (10 000 долара) на домакинство, без силният отговор от страна на правителството и финансовия сектор.

Днес обаче Великобритания е далеч по-малко подготвена, отколкото през 2008 г., за справяне с последствията от рецесия, посочват от Resolution Foundation. Настоящият икономически климат затруднява използването на мерки като намаляване на лихвените проценти, количествени облекчения и намаляване на данъка върху добавената стойност.

„Макар рецесиите да се различават по отношение на причините и ефектите си, те всички са еднакво лоши за жизнения стандарт“, посочва Джеймс Смит, директор на звеното за изследвания към Resolution Foundation. „Политиците не могат да предотвратят рецесиите, но могат да ограничат техните щети с правилния политически отговор“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Сами си избраха да го играят против ЕС и в угода на САЩ и ТПТИ.Да си платят сметката докрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
dakl
преди 4 години
Почти неизбежен резултат от политиката на британските правителства през последните години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още