IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обеща значително понижение на лихвите до края на годината

Според президента цел е инфлацията да стане едноцифрена до края на годината

10:41 | 15.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща значително понижаване на лихвените проценти до края на годината. Ангажиментът бе поет само седмица, след като държавният глава отстрани гуверньора на централната банка Мурат Четинкая.

„Целим да намалим инфлацията до едноцифрена до края на тази година“, посочи държавният глава пред журналисти в Истанбул, цитиран от Bloomberg. „Като постигнем това, също така ще постигнем и нашата лихвена цел до края на годината“, допълни той. През юни годишната инфлация в Турция бе на ниво от 15,72%.

Подобно на своя колега отвъд Океана Доналд Тръмп и атаките му срещу Федералния резерв, турския държавен глава често отправя обвинения срещу Турската централна банка заради това, че поддържа – по неговото мнение, прекалено високи лихвените проценти. През миналия месец Ердоган се оплака, че докато Фед се придвижва към понижение на лихвените проценти, то турските 24% са „неприемливи“.

На 6 юли държавният глава отстрани от поста гуверньора Мурат Четинкая и даде да се разбере, че очаква от неговия наследник да се придържа към правителствената линия за паричната политика. Четинкая запази лихвите без промяна в продължение на повече от девет месеца.

Друга тема, която Ердоган засегна в неделния ден, бе и тази за евентуалните американски санкции срещу Турция заради покупката на руски противоракетни системи С-400. В неделя Турция получи нови пратки с оборудване за системите въпреки недоволството на САЩ от сделката.

Ердоган обаче не се притеснява от риска, че Вашингтон може да санкционира Анкара. Според турския президент неговият американски колега не подкрепя санкциите, дори и те да са предпочитаното средство от някои американски държавни лица. По думите на Ердоган доставките за системите трябва да бъдат завършени окончателно през идния април.

„Не вярвам, че Тръмп мисли по същия начин, както други под ръководството му“, заяви Ердоган. „Той каза това силно и ясно на приятелите си и пред световните медии по време на последната среща, която имахме в Осака“, допълни държавният глава, имайки предвид форума на Г-20 в Япония в края на юни.

Доставките на компоненти за системите С-400 започнаха в петък въпреки заплахите на САЩ за санкции. Според американските власти покупката им може да застраши военните способности на НАТО, както и програмата за производство на изтребителите F-35, в която участие има и Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 36 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Тоа освен султан и главнокомандващ, стана и главен банкер. Май е време да започне да раздава златните кюлчета от държавния резерв на членовете и привържениците на ПСР щото работата утива у канала на историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Турците се засилват да станат новата Венесуела или Аржентина. Иначе жалко за нормалните хорица там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
Турската централна банка работи по грешен начин и се създават щети. Запазването на фаталната турска грешка подсигурява нови турски щети и провалът на турското правителство.За спасението на Република Турция от нови щети е необходимо Турската централна банка да работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
Хайде и боксьорът стана централен банкер! От тук нататък всички проблеми на турската лира ще бъдат решени! Пътят към мадурозация е откритХахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още