IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Макрон идва в Сърбия?

Освен чисто политическите теми може да се обсъди и интереса на Alstom за изграждане на метро в Белград

10:39 | 15.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какви точно теми ще са на дневен ред по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Белград в понеделник и вторник? Темата занимава както френските, така и сръбските медии, след като държавният глава очерта Франция като най-сериозната спирачка пред евроинтеграционните планове на Западните Балкани.

Това ще бъде първото посещение на френски президент в Сърбия за последните 18 години, съобщават сръбски медии.

Двамата президенти ще имат разговори, касаещи двустранното политическо и икономическо сътрудничество, Косово и присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, предава БТА.

Визитата се очакваше още миналата година и се отложи по вътрешнополитически причини на Париж. Екипът на Александър Вучич настоява, че Косово и европерспективата на Сърбия ще са основните ми в разговорите с Макрон, заедно с възможностите за икономическо сътрудничество. 

Много пъти досега Макрон е давал песимистични изявления, когато става дума за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. Неотдавна той повтори, че е против приемането на нови членове, докато блокът не бъде реформиран.

Според френски медии друг възможен предмет на разговор може да е изграждането на метрото в Белград в споразумение с френската компания Alstom. Индикации за това има от изказвания на представител на Френско-сръбската икономическа камара в сръбската столица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 10
Ivel
преди 4 години
Със сигурност ще им излезе по-евтино метрото от софийското
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още