IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри актуализацията на бюджета заради изтребителите

Допълнителните разходи са в размер на 2,1 млрд. лева, проекти на армията за 271 млн. лева няма да се реализират тази година

10:51 | 15.07.19 г. 13
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

На извънредно заседание Министерският съвет одобри актуализация на бюджета за 2019 г. с 2,1 млрд. лева заради закупуването на осемте изтребителя F-16.

Както стана ясно през миналата седмица, цената е 1,2 млрд. долара (приблизително 2,2 млрд. лева), което е над първоначално определения от Народното събрание бюджет. Това налага и изменението на финансовия план за годината.

С разчетите към законопроекта не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 г., се посочва в съобщение на Министерския съвет.  

Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, допълват от правителството.

В съобщението се допълва, че правителството изпълнява решение на Народното събрание от 16 януари т.г. за закупуване на бойните самолети, след което беше даден и мандат за преговори с производителя САЩ. На база на проведените преговори официално беше представено предложение за сключване на четири отделни договора между Република България и правителството на САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, посочват от правителствения пресцентър.

Договорката подлежи на ратификация от Народното събрание.

Цената или по-скоро очакваната цена ще трябва да се депозира изцяло в кратък срок след подписване на договорите за покупка на самолетите и оборудването, подчертават от Министерския съвет.

След заседанието финансовият министър Владислав Горанов отказа коментар и заяви лаконично, че военният Красимир Каракачанов ще обясни каквото е нужно, предава Dnes.bg.

От страна на МО зам.-министър Атанас Запрянов уточни, че няма промяна в четирите договора, които правителството предлага за ратификация от парламента. Така последна дума за покупката имат депутатите.

Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност, след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца, посочва се още в съобщението.

Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, като в него може да участва Българската народна банка като агент на държавата. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определи от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното правителство следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на агенцията по проекта за 90 дни.

Със законопроекта се предлага и намаляване на разходи. Предвидените 271 млн. лева за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.

Отчитайки нетното увеличение на разходите по държавния бюджет в размер на 1,829 млрд. лв. в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева, изчислява правителството.

Заедно с актуализацията на бюджета правителството предлага на Народното събрание да ратифицира договорите за изтребителите, оборудването и обучението на пилотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хуу, че Митев се е изказал след тебе, та да се видиш и да се познаеш - и двамата сте бъгясали като Уиндоус, ама на различни тагове - той на държавната грешка, а ти на дъщерите ми. В общи линии, и двамата сте с по една голема грешка в кода... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 4 години
Поради практиката централната банка работи по грешен начин, държавният бюджет се прави по модел, при който колкото по-добре бюджетът се изпълнява, толкова повече са щетите и подсигурения провал на правителството.Запазването на практиката централната банка работи по грешен начин е сигурен подход за подсигуряване на политически провал на премиера Бойко Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Да де, тецовете са афганистански. И се стегайте за поредната актуализация на бюджета, като ви докарат от евтиния американски втечнен газ. Може и да ви е последната актуализация, която да еволюира направо в ликвидация... :lol: И нали виждаш - там нема "непоискана" - кинтите кеш и напред, нема "не искам!", нема "недей!"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Мда, викаш - американците ни е бат честно и сурово - по каубойски, като истински мъже, както обичаме ние, а не като руснаците - да ни плащат и да ни целуват по устата. Викаш, кат сме к урви, да не сме про ститутки... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Както казваше дедо ми, като са те сгънали изотзаде и вече ти е до сливиците, имаш право само до викаш "Ох, колко ми е гот!", за да не си помисли некой наоколо, че те е бат насила. Вие това и правите... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Така, така... Кой е казал, че евроатлантизмът е евтино занимание? Тука некои си мислят, че сме в НАТО, за да се оправим. Ше се оправим със сигурност, ама първо да оправим с нашия дефицит дефицита на американските другари. Преди 3 години актуализираха бюджет, щото изтласкаха 1.2 млрд. лева кеш на американските ТЕЦ-ове, сега 2.2 млрд. - пак кеш - директно в американската хазна... Иначе се радвайте като тоя *** отдолу и чекайте да ви махнат визите, за които ви дерат по $150, щото сте най-надеждните евроатлантици... Надай се ку ре на пияна жена... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 4 години
Красота! Изящество! Не е като "да дойдат танковете" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
ivailojelyazkov
преди 4 години
почвай троленето авва . рублите си заслужи!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още