IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕНП може да изгуби влияние в Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен

Мария Габриел е единственият избор за еврокомисар, който отговаря на географските и полови критерии за основите постове в ЕК

18:15 | 15.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Манфред Вебер (вляво) и Урсула фон дер Лайен (вдясно).<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер (вляво) и Урсула фон дер Лайен (вдясно). Снимка: Ройтерс

Дори ако германката Урсула фон дер Лайен бъде одобрена за председател на Европейската комисия (ЕК) тази седмица, нейната дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) вероятно ще загуби влиянието си сред редиците на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС), пише Euractiv. 

Фон дер Лайен е притисната от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) и от „Обновена Европа“, които искат от нея да гарантира зам.-председателските места на холандеца Франс Тимерманс и датчанаката Маргрете Вестагер.

Фон дер Лайен се нуждае от гласовете на S&D и “Обновена Европа“, за да поеме поста от Жан-Клод Юнкер, като рискува да не достигне мнозинство или да разчита на подкрепа на евроскептиците.

Лидерът на “Обновена Европа“ Дачиан Чолош се обърна към фон дер Лайен в отворено писмо, посочвайки, че “не очакваме никакво разграничаване на статута между г-н Франс Тимерманс и г-жа Маргрете Вестагер".

Ако тя наистина бъде избрана за нов председател и Тимерманс и Вестагер запазят своите позиции в ЕК, широкото влияние на ЕНП върху политиките на Комисията може да бъде по-тясно, отколкото в предишната изпълнителна власт.

Снимка: Маргрете Вестагер (вляво), Франс Тимерманс (в средата) и Манфред Вебер (вдясно)

Друг зам.-председателски пост, този на върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, вероятно ще отиде в ръцете на испанеца Жозеп Борел като част от споразумението, постигнато по-рано този месец от 28-те страни членки на блока.

Словакът Марош Шефчович също се очаква да продължи да изпълнява ролята на зам.-председател заради опасенията от географския политически дисбаланс в ЕС. И двамата са представители на групата S&D.

Италия очаква да спечели зам.-председателски пост като награда за подкрепа ѝ относно кандидатурата на фон дер Лайен.

Bloomberg съобщи миналата седмица, че италианският премиер Джузепе Конте ще представи Джанкарло Джорджети, водещ член на партията "Лига" на Матео Салвини, с което потенциалният брой зам.-председатели, които не са представители на ЕНП, ще се увеличи до петима. Те трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент.

В началото на своя мандат Юнкер разполагаше с екип от седем висши еврокомисари, сред които Тимерманс, Шефчович и Федерика Могерини (от S&D), Андрус Ансип (“Обновена Европа“) и Валдис Домбровскис, Кристалина Георгиева и Юрки Катайнен (от ЕНП).

Латвиецът Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, се отказа от своето място в Европейския парламент, за да запази позицията си в изпълнителния орган на ЕС.

Премиерът на Латвия Кришянис Каринш подкрепи Домбровскис за още един мандат от пет години.

Според експерта по политиката на ЕС Джон Уорт „ЕНП плаща висока цена за своето настояване, че все пак трябва да получи председателския пост на Комисията, като отхвърли Вебер и се опита да спечели подкрепа за кандидатурата на фон дер Лайен”.

Уорт добави също, че отстъпките, които фон дер Лайен трябва да направи относно политиката, най-вече при действията в областта на климата, може да означава, че „тя е дясноцентристката фигура, принудена да следва политиката на лявоцентристите“.

Ако германският кандидат се придържа към структурата на Юнкер от седем зам.-председатели, тогава остава само едно празно място.

Три фактора могат да попречат на ЕНП да се сдобие с въпросния пост, където основна роля може отново да изиграе френският президент Еманюел Макрон, чиято подкрепа помогна на германския кандидат да спечели одобрението на Европейския съвет. Въпросната позиция може да бъде заета от Паскал Кафин, който миналата седмица бе избран за председател на влиятелния комитет за околната среда в Парламента. Другият възможен кандидат е главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние.

Другите две пречки пред амбициите на ЕНП са равенството между половете и географският баланс. Според единия сценарий Вестагер ще бъде единствената жена старши еврокомисар, а Домбровскис и Шефчович ще са единствените представители на страни от Източна Европа.

Въпреки че фон дер Лайен поиска от държавите членки да предложат по двама кандидати, един мъж и една жена, изглежда малко вероятно това да се случи, като се има предвид, че вече над десет от членовете на Комисията са посочени и чакат за одобрение от ЕП.

Снимка: Мария Габриел

Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел е единственият избор, който изглежда отговаря на географските и половите критерии, давайки на ЕНП още едно място в ЕК.

Евродепутатите ще гласуват във вторник (16 юли) за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен. Предвижда се само един кръг на гласуване и германският кандидат ще трябва да осигури абсолютно мнозинство от около 374 души в зависимост от това колко депутати са заели местата си дотогава.

Ако тя все пак успее, след нейния избор на комисари следват изслушвания пред съответните парламентарни комисии. През 2014 г. избраната за зам.-председател на енергийния съюз Аленка Братушек, бивш премиер на Словения, беше отхвърлена от комисията по промишленост и енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
полови критерии! тия полека си отиват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Каква жалка карикатура е днешният европейски съюз. Брюкселските клоуни даже са въвели полови критерии за еврокомисари, колкото и да не е за вярване... Срам ме, че България има нещо общо с този болшевишко-комунистически съюз, който в ръцете на чисти *** и неокомуняги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още