IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Чобанов: България избра неподходящ момент за кандидатстване в ERM II

Присъединяването ни към еврозоната е свързано с много позитиви, но крие и немалко рискове, посочва финансистът Димитър Чобанов

22:15 | 15.07.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България избра неподходящ момент за кандидатстване в ERM II заради процесa по смяна на ръководните постове в институциите на блока, който тече в момента. Сегашните управляващи в Европейския съюз (ЕС) едва ли биха взели решение за поканата ѝ във валутния механизъм, процесът най-вероятно ще бъде отложен. Това каза Димитър Чобанов, финансист, преподавател в УНСС, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков

Присъединяването ни към еврозоната е свързано с много позитиви, но крие и немалко рискове, отбеляза финансистът.

„България за момента не изпълнява критерия за инфлацията. Това, че равнището на доходите и производителността е по-ниско от средното за ЕС, определя и равнището на цените, които са по-ниски от средните. Процесът на догонване изисква бърз растеж на икономиката и цените, което може да бъде пречка пред изпълнението на този критерии“, посочи той.

Гостът коментира и икономическата картина у нас. Според него българските граждани имат възможност да работят в страната, само че условията в българската икономика са по-скоро неблагоприятни за тях от гледна точка на заплащането.

„Това, което може да се направи, е да се опитаме да приближим средата в България до тази в развитите икономики чрез въвеждането на строги правила, които да привлекат и чуждестранни инвестиции... Хората трябва да бъдат стимулирани да работят и да спестяват. От това се нуждае България в момента“, коментира Чобанов.

Ориентирането към косвени данъци, вместо към преки, е положителна стъпка, смята Чобанов. Диверсификацията на данък добавена стойност за различните продукти обаче е груба грешка, защото ще позволи повече измами, добави той.

„Ако има желание за промени, те трябва да са насочени към по-ниска ставка за всички стоки“, посочи финансистът.

Според него към момента външни фактори влияят и поставят под съмнение икономическия растеж на България, като те са свързани със състоянието на част от търговските партньори на страната – Германия, Италия, Румъния, Гърция и Турция.

Видео материал с целия разговор вижте тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 7
Иван Митев
преди 4 години
Подготовката на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз е с пренебрегване на истината, че Европейската централна банка работи по грешен начин и се създават щети. Въведеният в Република България подход за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз подпомага за нови български щети. При запазване на неправилността, колкото повече работи Министерството на финансите да изпълни приетия план толкова Република България е с по-големи щети.Устойчивият просперитет на еврозоната е възможен, когато Европейската централна банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
scott
преди 4 години
Имаме новина! България кандидатцтвала за ЕРМ2?ПОДАЛА ЛИ Е МОЛБА? Щот аз за последно знам, че боеко искаше да се изфука с молба след европредцедателството. обаче, домбровскис даде само неква "пътна карта", прехме надзора на ецб /който се прави след ПРИЕМАНЕТО, ЗА ДА ИМА ПЕЧАЛБА ЗА СТРАНАТА/ и след това боеко се ***. ни молба, ни нищо. сега, мож да не съм в час и молба да има. затва питам: попадхме ли молба за ерм2 и защо никой не написа тоз важен акт? абе ние у шенгеня ли сме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Д. Чобанов: България избра неподходящ момент за кандидатстване в ERM II Ммда, най-подходящо ще е да се включим, кога се разпада и треа а'т се плащат дълговете на еурозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Да, за нас момента е неподходящ, а за други (Хърватия) е подходящ. Смешници - и нашите и тези отсреща, които би трябвало да са ни партньори. Изобщо жалка работа (и унизителна) и за Шенген и за еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още