IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всичко или нищо за Фон дер Лайен

В понеделник тя скъса последната спасителна нишка – възможността при провал да остане министър на отбраната на Германия

08:43 | 16.07.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лaйен, която е номинирана за председател на Европейската комисия, говори пред медиите след заседание на европейските лидери. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лaйен, която е номинирана за председател на Европейската комисия, говори пред медиите след заседание на европейските лидери. Снимка: Ройтерс

Вероятно Урсула фон дер Лайен не е говорила толкова много за младостта си, колкото през миналата седмица, от много дълго време. Родена е в района на Иксел в Брюксел, израснала в Тервурен, предградие на белгийската столица. Политикът от ХДС не пропуска нито една възможност да се представи като истинска европейка.

Времето в европейското училище, отношенията ѝ с приятели от други страни от ЕС и владеенето на английски и френски език, придобити през това време: Дали спомените от Брюксел от детството ще ѝ помогнат да завладее най-важната позиция на ЕС, ще стане ясно  този вторник, когато тя официално ще се представи като кандидат за ръководител на ЕК.

В понеделник следобед тя подчерта колко сериозна е кандидатурата ѝ: прекъсна обезопасителното въже, възможността просто да остане министър на отбраната на Германия в случай на поражение. В Twitter тя обяви, че ще напусне министерството в сряда, независимо от изхода от избора.

А в ежедневната сводка до членовете на Бундесвера, която е цитирана от информационната агенция dpa, тя пише: „Канцлерът е информирана за тази стъпка и ще предприеме необходимите мерки за отговорен преход с мисъл за Бундесвера и сигурността на Германия".

746-те членове на Европейския парламент трябва да гласуват във вторник от 19 часа българско време. Около 20 часа трябва да има резултат. Урсула фон дер Лайен  ще има нужда в първото и единствено гласуване от абсолютно мнозинство от най-малко 374 гласа. Тя няма да получи втори шанс. Ако не успее, назначаването ѝ в Брюксел ще бъде отменено. Лидерите на ЕС ще трябва да предложат друг кандидат за наследник на Жан-Клод Юнкер в рамките на четири седмици. 

За голямата коалиция в Берлин едно евентуално поражение на Фон дер Лайен може да означава край на управлението. Германските социалдемократи протестират сериозно срещу представителката на християндемократите в Брюксел, което значително смущава коалиционния мир в Берлин.

С оскъдно абсолютното мнозинство Фон дер Лайен може да поеме новия пост, но ще бъде с отслабени позиции от самото начало. Силен председател на Комисията би трябвало да има зад гърба си най-малко 400 депутати, смятат дипломати от ЕС. И тези гласове трябва да дойдат колкото е възможно по-далеч от лагера на проевропейските фракции.

Ако десните популисти или дори десните екстремисти помогнат на първата германка да стане председател на Комисията, тя ще трябва да очаква истинска буря от възмущение точно в началото на своя мандат. А целият този процес едва ли е предсказуем преди гласуването: Ще бъдат ли достатъчно гласовете? Проучване на Handelsblatt показа, че само една четвърт от анкетираните смятат, че Фон дер Лайен ще има мнозинство. 56% очакват тя да се провали.

Минаха само две седмици, откакто германският министър на отбраната получи телефонно обаждане с молба да си представи дали може да стане председател на Европейската комисия. Тя се съгласява. Но броят на онези, които не ѝ вярват, очевидно е голям. Зелените и левите фракции обявиха, че ще гласуват срещу нея.

„Не чухме конкретни предложения от Урсула фон дер Лайен, било то относно върховенството на закона и защитата на климата. Като Зелени, ние бяхме избрани за промяна на Европа и не виждаме как това би било възможно с нея”, заяви лидерът на Зелената група Ска Келер. Така на Фон дер Лайен вече ѝ липсват 115 гласа. Към това се добавят и четирите свободни места в парламента, които автоматично се считат за отрицателен вот.

От друга страна, трябва да има решително „да“ от собственото ѝ партийно семейство, групата на Европейската народна партия (ЕНП): Дори и гневът за отпадането на номинацията на собствения кандидат Манфред Вебер да е все още голям, все пак всички членове искат да гласуват за Фон дер Лайен - също Фидес, партията на унгарския премиер Виктор Орбан. От друга страна Вебер обяви по време на предизборната кампания, че не иска да бъде избран за шеф на Комисията с гласовете на Фидес. 

Продължението на анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 4 години
Тъй бе, тъй бе - има някаква връзка между комплекса от фамилията и желанието за власт :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Европейската централна банка работи по грешен начин и се създават щети.При наличната обстановка няма съществено значение кои политици ще ръководят Европейския съюз. При запазена неправилност, колкото повече е европейския икономически растеж толкова са по-големи европейските щети и по-голям провалът на европейските политици.Устойчивият просперитет на Европейския съюз е възможен, когато Европейската централна банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
0pk
преди 4 години
Ае къде ги намират тия, единия Путчдемон, другата Лайен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още