IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 юли

08:16 | 16.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Втори пореден месец цените падат

През юни за втори пореден месец цените на стоките и услугите в България падат. Дефлацията е 0,6% на месечна база, а на годишна за първи път от много време пада под 3% и е 2,8%, показват данните на НСИ.

Средногодишната - от юли 2018 г. до юни 2019-а, е 3,3%.

През февруари и март у нас също имаше дефлация на месечна база, макар че годишната леко се повиши. За разлика от тогава сега дефлацията се дължи основно на храните, които поевтиняват с 1,8% в сравнение с месец по-рано, и на телекомуникациите, транспорта и разходите за култура и развлечение

За половин година България падна с едно място в класацията по скъпотия

За последната половин година в България животът е станал малко по-евтин и страната ни е паднала с едно място в Европа в класацията за цената на живота, която се прави от дигиталната платформа NUMBEO. Тя се изготвя на всеки 6 месеца по впечатления на посетителите на едноименния сайт за цените на наемите, на продуктите в магазините и на цените в ресторантите в съответната държава и град.

Според последния индекс, публикуван преди ден, България е на 31-о място в Европа по скъпотия, а половин година по-рано е била на 30-о място. И тогава, и сега от страните членки на Европейския съюз, по-евтин, отколкото у нас, е животът само в Румъния.

Дончев предлага дебат: да има ли и общински данък върху дохода на всеки

Дали общините да имат право да слагат надбавка върху плоския данък от 10% върху доходите и така да се финансират. Този дебат предлага да се проведе след местните избори вицепремиерът Томислав Дончев.

Ако общината има нужда от пари за детски градини, може да определи надбавка върху данъка и ще събере пари. Или обратното - общинският съвет може да реши данъкът да стои на базисната стойност, за да е атрактивна общината за нови инвеститори. Според мен е хубаво да има рестарт на тази тема след местните избори и да се проведе тази дискусия. Категорично трябва да увеличим приходната база на общините и да дадем на местната власт инструменти да развиват общините”, заяви Дончев в интервю за “24 часа”.

В. Сега

Строителството на "Български поток" ще се проточи за неопределено време

Строителството на българския участък от трасето на "Турски поток"  ще се забави допълнително. Причината е, че Върховният административен съд (ВАС) окончателно не позволи на държавната "Булгартрансгаз" да подпише договор със свързаното с руската ТМК обединение "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ), докато не приключи спорът за отстраняването на саудитския консорциум "Аркад".

Определението на съда потвърждава неотдавнашно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отмени решението на "Булгартрансгаз" да подмени избрания строител на "Турски поток" през българска територия. В края на май държавният оператор обяви, че "Аркад" отпада от състезанието, тъй като не е подал навреме редица документи, а от ГРРБ са дали по-добра оферта.

България може да пести 95 млн. евро годишно с тецове на газ

Газификацията на част от тецовете ще спести на България милиони евро. Това сочи разпространеният наскоро доклад "Енергийният преход в България" на консултантите от "Баринга Партнърс". Според авторите на доклада преминаването към природен газ може да икономиса почти 95 млн. евро, като това ще стане чрез намаляване на парниковите емисии. В момента те трябва да се купуват от тецовете, за да покриват екоизискванията, а този разход влиза в цената на тока.

В доклада се посочва и за кои мощности може да се приложи тази схема - частните ТЕЦ "Марица-изток 3", "Русе Изток" и "Девен". Те могат да кандидатстват за еврофинансиране през платформата "Въглищни региони в преход", се посочва още в доклада. Документът излиза в момент, в който България и още осем европейски държави искат отсрочка за затварянето на въглищните си централи. Новите правила за по-чист въздух на ЕК трябва да започнат да се прилагат от 2021 г., като към 2030 г. се очаква централите поетапно да спрат да работят. Най-сериозно засегната от еконормите е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

В. Монитор

Автоматични глоби за претоварени камиони по пътищата

След въвеждането на тол системата у нас глобите за претоварени камиони ще се издават автоматично, без да е необходимо спиране на автомобила. Камери и лазерни скенери на новите рамки в синхрон с интегрираните в пътната повърхност сензори ще ловят нарушителите по време на шофиране.

Това стана ясно от отговор на Агенция „Пътна инфраструктура“ на въпроси на „Монитор“ за бъдещото интегриране на новата система. Стационарните контролни точки (рамки), които в момента се изграждат по пътищата, са оборудвани с камери, класифициращи 8+1 класа пътни превозни средства, с лазерни скенери за детайлна класификация на превозните средства и със сензори за измерване на теглото в движение, което помага за определяне на натоварването на всяка ос на пътното превозно средство с тегло над 3,5 тона. Затова информацията, генерирана от камерите, е полезна не само за нуждите на таксуването, но също и за контрол на претоварването на превозните средства, за движението на извънгабаритни товари, както и за контрол на трафика и движението на стоки и товари, поясняват от пътната агенция. Генерираната информация за преминаването на дадено превозно средство може да бъде обработвана и с цел измерване на средна скорост на движение.

Чумата по свинете стигна до Враца

Огнище на Африканска чума при домашни свине е открито в нерегистрирано лично стопанство в Мизия, Врачанско.

Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца от регистриран ветеринарен лекар. В стопанството се отглеждат 4 свине, взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) днес (15 юли).

Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта. Нови огнища са установени и в лично стопанство в село Дъбован, община Гулянци, област Плевен. Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на наредбата за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
zap
преди 4 години
все си мисля, че 17 ЮЛИ е утре.! оправете заглавието !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още