IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малайзия заплаши да съди ЕС заради палмовото масло

Причината е, че Европейският съюз иска да премахне палмовото масло от европейските биогорива до 2030 година

11:35 | 16.07.19 г. 4
<p>
	Завод за произодство на палмово масло. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Завод за произодство на палмово масло. Снимка: Архив Ройтерс

Малайзия ще внесе жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу проекта на Европейския съюз да премахне палмовото масло от европейските биогорива до 2030 година, обяви днес ресорният малайзийски министър Тереза Кок, цитирана от АФП и БТА.

Малайзия ще внесе жалба в СТО и се надяваме това да стане до ноември, каза Кок.

Нейната страна е вторият по големина производител в света на палмово масло след Индонезия и би понесла сериозни щати от тази мярка. Офисът на министъра на правосъдието работи по формулирането на жалбата и Малайзия се надява на сътрудничеството на Индонезия за решаването на този проблем, допълни Кок.

Индонезйиският президент Джоко Видодо обяви в петък намерението си да се противопостави на този европейски проект, който според думите му е "дискриминация". Палмовото масло е стратегическа суровина за страната ни, допълни Видодо.

През март малайзийският премиер Махатхир Мохамад разкритикува желанието на ЕС да намали дела на палмовото масло в биогоривата до нула към 2030 година, заявявайки, че подобна стъпка би могла да доведе до избухването на търговски конфликт.

ЕС се бори срещу глобалното затопляне и цели да намали емисиите с парников ефект, които водят до промяна на климата. Проектът на Брюксел предвижда да се свият вредните емисии с 30 на сто до 2030 година в сравнение с равнищата им от от 1999 година, за де увеличи делът на възобновяемата енергия до 32 на сто, както и да се повиши енергийната ефективност с 32,5 процента.

За постигането на тези цели ЕС иска да ограничи използването на растителните масла в горивата от възобновяеми източници. Кампанията се ползва с подкрепата на екоорганизации, които настояват да се забрани биодизелът с високо съдържание на палмово масло, рапица и соя. Близо 46 процента от палмовото масло, което се внася в ЕС, се използва за биогорива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ajax4o
преди 4 години
Аллах им го е прошепнал... Гладните *** да си го ядат палмовото масло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ajax4o
преди 4 години
То това трябва да е първата стъпка според мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 4 години
Следваща стъпка да се махне и от храните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още