IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев наложи вето върху промените в партийните субсидии

Според позицията на президентството така се подменя конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията

11:43 | 16.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев е върнал за обсъждане текстове от промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., които въвеждат финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

От пресцентъра на президентството посочват, че според държавния глава промените уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията, се казва още в позицията.

Според нея с приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, те закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители, се казва в позицията.

От президентството посочват също, че финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова „обилна хранителна среда за корупция“ и ще доведе до завръщането на практики, които „под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години“.

„Претворената в закона концепция на „широко отворени врати“ за дарения не е съчетана с достатъчно механизми за прозрачност и контрол, които да пресекат зависимостите между политическите партии и техните дарители“, се казва в мотивите на държавния глава.

Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите, посочват от президентството. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

„Очаквано е даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочат към политическите партии във властта, тъй като те участват във формирането и провеждането на държавната политика, както и в разпределението на публичните ресурси“, се посочва още в мотивите на държавния глава.

Според президента дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.

В началото на юли парламентът окончателно прие на второ четене намаляването на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас.

Промените важат за третия и четвъртия от общо четирите транша държавна дотация за тази година, както и за следващите години. Предложението беше направено от Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
copper
преди 4 години
Направи си президентската кампания с лъжливи дарения от социално слаби и бедни, които даже не знаят, че са го финансирали, а днес се е загрижил за даренията на партии от юридически лица. Рядко наггъл и тттъъпп шаппкар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още