IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 години от старта на мисията "Аполо 11"

От последната мисия "Аполо" през 1972 г. човек не е изпращан на Луната, там отидоха единствено роботи

12:54 | 16.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. Снимка: Ройтерс

Това се случи точно преди 50 години - на 16 юли 1969 г. трима американски астронавти излетяха към Луната от Флорида, където двама от тях днес ще се срещнат, за да отбележат годишнината от старта на мисията им "Аполо 11", съобщи Франс прес.

НАСА организира тази седмица редица инициативи, за да съживи историческото отиване и връщане на Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс до и от Луната. Нийл Армстронг почина през 2012 г., но другите двама астронавти, съответно на 89- и 88-годишна възраст, ще се срещнат в часа на изстрелването на кораба им - 13 ч. и 32 мин. по Гринуич, в космическия център "Кенеди", за да бъдат лансирани честванията.

На екипажа бяха нужни 4 дни, за да стигне до Луната. Лунният модул "Ийгъл" с Армстронг и Олдрин на борда се прилуни на 20 юли 1969 г. в 20 ч. и 17 мин. по Гринуич. Няколко часа по-късно - в 2 ч. и 56 мин. по Гринуич на 21 юли 1969 г. Армстронг стъпи на лунната повърхност.

Майкъл Колинс остана в капсулата в окололунна орбита "Колумбия" - транспортното средство за връщане на Земята. "Знаехме, че ако поради някаква причина те не успеят отново да излетят, аз не мога да сторя нищо - каза той в Ню Йорк в края на месец май, по време на едно от многобройните събития с неговото участие по повод годишнината. - "Колумбия" не можеше да се прилуни, аз не можех да им се притека на помощ."

Публичните появи на Бъз Олдрин са по-редки, но той все пак участва в гала събитие миналия уикенд в Калифорния във връзка с годишнината. Олдрин имаше здравни проблеми и съдебни разправии с децата си поради финансови причини, но ще е безспорната звезда на честванията, тъй като е вторият човек, стъпил на Луната. Едва четирима от 12-те души, които са го направили, все още са живи.

От последната мисия "Аполо" през 1972 г. човек не е изпращан на Луната. Там бяха изпращани единствено роботи.

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още