IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в Европа се сблъскаха с най-лошия си месец за 2019 г.

За България понижението през юни е от 9,2% до 3255 продадени коли

12:40 | 17.07.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Регистрациите на автомобили в Европа са спаднали рязко през юни, възобновявайки низходящата си спирала през тази година, съобщава Bloomberg.

Продажбите са се свили със 7,9% до 1,49 млн. автомобила по данни на Европейската асоциация на автомобилните производители, като това е най-големият месечен спад от декември миналата година. В България, Франция и Испания понижението е дори още по-голямо – над 8%, докато в Германия и Великобритания продажбите са се свили съответно с 4,7% и 4,9%.

И докато от индустрията посочиха като причина за спада през предходния месец по-малкото работни дни, то слабото представяне и през юни допринася за мрачното настроение в сектора, който от началото на година регистрира спад от 3,1%.

В България през първата половина на годината продажбата на нови автомобили нараства с 1,3% спрямо същия период на миналата година, достигайки 18 323 броя спрямо 18 082 през 2018 г..

Само за юни обаче налице е понижение от 9,2% до 3255 автомобила спрямо 3586 през юни 2018 г.

През миналата седмица Daimler отправи четвърто предупреждение за печалбата си за период от около година заради разходите за изтегляне на автомобили и обвиненията около емисиите на дизеловите автомобили. През май пък BMW обяви първата си загуба за последното десетилетие в основната си автомобилна девизия.

В края на годината Европа вероятно ще се сблъска с втори поред годишен спад в продажбите на автомобили. От Европейската асоциация на автомобилните производители дори вече преразгледаха прогнозата си за годината до спад от 1% заради несигурността около Brexit и намаленото търсене. Преди трендът да се обърне през миналата година индустрията се радваше на непрекъснат годишен ръст от 2013 г. насам.

Френският автомобилен производител Renault беше по-оптимистично настроен във вторник, като заяви, че очаква продажбите на автомобили да останат стабилни през тази година, ако Европа се размине с твърд Brexit.

Докато френският производител очаква известно възстановяване на обемите през останалата част от 2019 г., благодарение на новите модели, той вижда свиването на световния автомобилен пазар с около 3%.

Партньорът на Renault Nissan Motor е най-тежко засегнат през първите шест месеца на годината, регистрирайки спад от 24% на продажбите си в Европа. Продажбите на Honda са намалели с 15,4%, а на Fiat-Chrysler – с 9,5%.

През май продажбите на автомобили в Европа нараснаха със скромните 0,1%, след девет последователни месеца на по-слаби продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 4 години
Е С може да приложи стимули по програмата за опазване на околната среда за изкупуване на стари автомобили които замърсяват околната среда и зекупуването на нови За да не бъде държавна помощ трябва да се плащат стимули на всички марки независимо дали са произведени в Европа С А Щ или Япония Това ще доведе до рязък старт на продажбите на нови автомобили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още