IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрист: Хакерската атака е пример за неглижирането на личните данни на бизнеса

Трябва да има оставки на политици заради хакерската атака срещу НАП, смята адвокат Емил А. Георгиев

14:15 | 17.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хакерската атака срещу Националната агенция по приходите е един явен пример за неглижиране на нещо толкова важно, като личните данни на българския бизнес. Затова трябва да има оставки на политици, смята адвокат Емил А. Георгиев, който коментира темата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Най-вероятно не са взети адекватни мерки за киберзащита, защото, ако това беше така, нямаше да се стигне до тази безпрецедентна за България ситуация”, смята той.

Юристът даде и няколко примера за начините, по които би могло да се злоупотреби с изтеклата информация.

„Може да се правят фалшиви профили, може да се практикува т. нар. „кражба на идентичност“, могат да се правят измами с покупки в интернет, могат да се отварят e-mail акаунти с чужди данни и те да се използват за престъпления, така че в последствие полиция и прокуратура да извършва обиски на лицата, чиито данни са използвани, могат да се използват от телефонни измамници. Тук фантазията на престъпници няма никакви граници и проблемът е огромен. Най-важното от всичко е какво ще се направи от тук насетне“, посочи юристът.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
voldilord
преди 4 години
Знам, че медиите ги интересува най-много колко четения има една статия (заради рекламите), но г-н адвоката е добре да знае (просто за да не изглежда зле в очите на хората от собствения си бранш), че само физическите лица имат лични данни. По смисъла на ОРЗД, ЗЗЛД и всяко друго законодателство по света за защита на лични данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още