IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Докато Volkswagen не подпише с Турция, сме в играта

На летище Доброславци ще започнат да изграждат елементи на тестово трасе за автономни автомобили и 5G мрежа

13:31 | 17.07.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Фактът, че Volkswagen е избрал да продължи да преговаря преференциално с Турция там да бъде новият завод на компанията, не означава, че за България процесът е приключил. Това каза членът на Управителния съвет на „Аутомотив Клъстер България“ и президент на България /2012-2017/ Росен Плевнелиев на брифинг пред журналисти в Министерския съвет след днешната среща на представители на клъстера с правителството.

В следващите месеци България продължава да работи заедно с Volkswagen и преговарящите екипи, добави Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

„Докато няма подписан договор с една от двете държави, всяка една от тях е алтернатива", отбеляза той. Според него за България е огромен успех, че е на финала на процедурата с държава като Турция. Той отчете, че в тази надпревара страна ни е победила страни като Унгария Словакия, Румъния, Сърбия.

Извън работата по проекта на компанията Volkswagen „Аутомотив Клъстер България“ работи по много други проекти заедно с правителството. На днешната среща с правителството е била постигната договореност в рамките до два месеца да бъде изработена изцяло нова стратегия за развитието на автомобилостроенето в България, съобщи Плевнелиев. В нея ще бъдат интегрирани всички необходими инструменти за държавна подкрепа, както и помощ на национално, общинско, регионално ниво. Включително и еврофондове за бъдещите периоди. Амбицията е да се удвои броят на заетите в сектора - от 60 000 да станат 120 000. Целта да се удвои броят на компаниите - от 230 да станат поне 500, посочи той.

Договорено е интегрирането на нов проект в стратегията, който ще започне да се изпълнява скоро. В базата на летище Доброславци, която е в момента е собственост на НСО, държавата и „Аутомотив Клъстер“ ще започнат да изграждат елементи на тестово трасе за автономни автомобили и 5G мрежа.

По време на днешната среща е било договорено още на територията на София тех парк да бъде изградена 5G лаборатория. Тя ще бъде свързана и физически интегрирана към изграждащия се център на супер компютър. По думите на Плевнелиев по този начин ще се подкрепят вече работещи в България компании в областта на масивите данни, аналитичността и подготовката на софтуер. "Знаете, че автомобилите на бъдещето са свързани с много сензори, много данни, които трябва да бъдат обработвани в реално време", уточни Росен Плевнелиев.

В стратегията в подкрепа на автомобилостроенето ще се интегрират и допълнителни стимули не само за големи производители, но и за първостепенни доставчици, каза още Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 28 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... До моите къщи ли стигнахте да ги броите? Начи сте заработили за наема тоя месец и ви е широко около врата? Кой като вас?! Ама вие не се отпускайте, щото требва и за лебец да изкарате, и за бензинец... Копайте, а не си губете тука времето, оти който не работи, нема да яде! ;) Не ме гледайте мене - аз съм от 20 години пенсионер - от къщи, от това-онова - събира се за коричка хлебец за черния хайвер и малко дизел ... за яхтата... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 15
michaelis12
преди 4 години
освен да му го турим на Десито фустата и тя ше му го пресипе в неговата после ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 31
Стоян Петров
преди 4 години
Не обиждай човека, има две-една в Каспичан и друга в Полски Тръмбеш. Ако погледнем сериозно достигането до финала за преговори е постижение на Плевнелиев, а не на държавата ни. Един лек реверанс към него, ще те допуснем до финала, макар да знаеш че мястото ти не е там. Тези състезания са като кандидатурите за олимпиадите, всички знаят победителя, но останалите се натискат(поне до скоро беше така).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 26
Mavi Goz
преди 4 години
Ми ако си трае, кой ше се сети за него? А и требва да обясни, че това, че ФВ отива в Турция, всъщност е голем успех за България и заслугата е негова.А и човечецът си има сериозни бизнес планове - естествено, на държавен гръб:"Извън работата по проекта на компанията Volkswagen Аутомотив Клъстер България работи по много други проекти заедно с правителството. На днешната среща с правителството е била постигната договореност в рамките до два месеца да бъде изработена изцяло нова стратегия за развитието на автомобилостроенето в България, съобщи Плевнелиев. В нея ще бъдат интегрирани всички необходими инструменти за държавна подкрепа, както и помощ на национално, общинско, регионално ниво. Включително и еврофондове за бъдещите периоди."След къщите за гости требват нови схеми за източване на държавни кинти - той е тесен спец по тези дела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 23
Jorkata
преди 4 години
Тоя защо не може да си трае.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още