IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет инвестиционни проекта за над 42 млн. лв. ще създадат 168 нови работни места

Сред инвеститорите е мебелната верига „АИКО“, която ще купи земя и ще строи сграда и складови площи за 15 млн. лева

17:29 | 17.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Инвеститори на проекти на стойност над 42 млн. лева, с които ще се разкрият 168 нови работни места, получиха сертификати, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите от икономическия министър Емил Караниколов.

Четири от  проектите, които са за инвестиция клас „А“, са на  „Лим текникс” ООД, „Зора логистик ММС” ООД, „Сиентиа” АД, „АИКО“ ЕООД, а един сертификат за инвестиция клас „Б“ е на „ИТТ Австрия Производство“ ЕООД. Три от проектите ще бъдат осъществени в Индустриална зона Божурище, един в Габрово и един в Индустриална зона Телиш, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Министър Караниколов информира, че само от началото на 2019 г. до момента са издадени сертификати на 21 проекта на обща стойност близо 300 млн. лв., които ще разкрият 2280 нови работни места. „Те са предимно в секторите производство, аутомотив, ИТ, складиране и съхранение на товари и др.“, посочи той.

Инвестиционният проект на „Лим текникс” ООД е свързан с разширение на дейността на фирмата чрез изграждане на собствена производствена и офис сграда. Продуктите на „Лим текникс“ ООД, които са прецизни силиконови изделия, намират приложение като компоненти за автомобилостроенето, медицински изделия, домакински уреди, битови изделия, различни електронни устройства и други. За целта дружеството планира да закупи терен от Национална компания Индустриални зони в Индустриална зона Божурище и да построи производствена сграда с възможност за бъдещо разширяване. Размерът на инвестицията възлиза на 4 млн. лв. и ще бъдат открити 40 нови работни места.

Проектът на „Зора логистик ММС” ООД предвижда изграждане на складова база и офиси за складиране и обслужване на чужди стоки и товари и ще бъде реализиран в управляваната от Национална компания Индустриални зона Индустриална зона Божурище. Размерът на инвестицията е над 17 млн. лв. и ще разкрие 33 нови работни места.

Третият проект, получил сертификат за инвестиция клас „А“ е на „Сиентиа” АД и ще се реализира в град Габрово. Проектът е свързан със създаване на подходяща работна среда за развитие на бизнес в областта на информационните технологии – разработка на софтуер, софтуерно инженерство, консултантски услуги и създаване на иновативни софтуерни продукти, пилотни проекти в областта на автоматиката и роботиката, както и други високотехнологични дейности в партньорство с учебни заведения и партньорски дружества. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 5,6 млн. лв. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат открити 80 нови работни места.

Последният проект, който получи сертификат за инвестиция клас „А“, е свързан с изграждане на складова база в Индустриална зона Божурище. „АИКО“ ЕООД ще изгради складови площи за предоставяне на услуги по складиране и съхранение на товари, като инвестицията ще включва закупуване на земя и строителство на сграда. Логистичният процес ще включва: доставка, контрол върху доставките, разтоварване и приемане на товари, вътрешно-складово транспортиране и превоз, складиране, съхранение на стоки и информационно обслужване на качеството. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на близо 15 млн. лв. и ще създаде 5 работни места.

Сертификат за инвестиция клас „Б“ получи инвестиционният проект на „ИТТ Австрия Производство“ ЕООД за изграждане на собствена производствена база. За целта дружеството е заявило намерение да закупи два терена в с. Телиш, община Червен бряг, собственост на държавната компания за индустриалните зони. “ИТТ Австрия производство” ЕООД, гр. Червен бряг, e производител на съоръжения, метални конструкции и машини в областта на промишлената индустрия. Инвестицията възлиза на 600 хил. лв. и като резултат от нея ще бъдат открити десет нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Тези инвестиционни проекти за пример за изключително ниска ефективност на инвестицията и ниска възвръщаемост на капитала. Значи 42 милиона % 168 = 250 хил. лева цена на едно работно място, което носи вероятно по 1000 лв на месец или 1400 с осигуровките или струва общо 16 800 лева годишно. С такава чудовищна ефективност на харчовете не е чудно, че сме най-бедни в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още