IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицата на деня

Германският капитан на спасителния кораб Sea Watch 3 Карола Ракете ще даде показания пред съда в Сицилия

10:50 | 18.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	31-годишната германка, която бе задържана в Сицилия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

31-годишната германка, която бе задържана в Сицилия. Снимка: Ройтерс

„Състраданието и решителните действия". Това обеща Урсула фон дер Лайен в речта си във вторник пред Европейския парламент, преди да бъде избрана за наследник на Жан-Клод Юнкер. Тя имаше предвид европейската миграционна политика, за която ЕС спори от години. Бъдещият председател на ЕК иска да създаде нов „Пакт за миграцията и искащите убежище“.

Може би Фон дер Лайен трябва да си води подробни записки в четвъртък на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Хелзинки, за да вникне наистина в сложността на техните усилия. Два часа са зададени за работната сесия на тема „Бъдещето на миграционната политика", а също и за спасителните акции в морските води. Вероятно няма да има напредък.

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер възнамерява заедно с Франция да организира кампания за „временно преходно споразумение" в Хелзинки за депортиране из различните страни от ЕС на спасените мигранти. Но преди няколко седмици такова условно споразумение не бе постигнато. Междувременно, почти всеки ден в Средиземно море има бежанци в смъртна опасност.

И наистина - от години Средиземно море е най-смъртоносната граница за бежанци и мигранти в света – през миналата година средно по шестима души на ден са губили живота си в опит да я прекосят, става ясно от данните на Върховния комисариат за бежанците към ООН. Въпреки това миграцията от Африка към Европа продължава да се използва като средство за влияние в политически схватки на национално и европейско ниво.

Когато преди три седмици капитан Карола Ракете акостира с кораба Sea Watch 3 на пристанището на остров Лампедуза, тя се оказа въвлечена именно в такава схватка.

В четвъртък прокурорите в Агридженто (Сицилия) искат отново да изслушат германският капитан на спасителния кораб Sea Watch 3. Те разследват Ракете заради предполагаемото организиране на нелегална имиграционна схема и съпротива срещу военен кораб, след като незаконно е влязла в пристанище Лампедуза със своя Sea-Watch 3 и 40 мигранти на борда. Оттогава тя е героиня за едни и мразена от други. За нас е „лицето на деня" за четвъртък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 4 години
и мен това ме крепи.надявам че, че дори да разпределят някого тук, той по-най бързия начин ще се изнесе в неизвестна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Не бой са за нашата любима България. Така се радвам, че социалната ни система е пълен шит и тези търтеи дори не мислят да идват! Да, кофти за истински нуждаещите се у нас, дано някой ден не сме от тях, но пък така се пазим от цялата *** от юг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
R1a1
преди 4 години
Съвсем очевидно тази девойка-капитанка не е истинският капитан.Коя е тази мафия със "спасяването" на "емигрантите"?Чакат ги на пет мили от либийския бряг да ги "спасят". Предварително групата е събрана само от (вижте снимките) 20-25 годишни самци, в цветущо състояние, извън Либия, прекарана до чакащите гумени лодки, надяват им спасителните пояси, две-три камери се въртят наоколо и снимат "спасяването", палят мотора и след 20 минути са "спасени" на кораба.После се натрисат в някое пристанище и "Ох, помощ, караме спасени полуудавени страдащи изнемогващи гладуващи болни бежанци!"Мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ratten
преди 4 години
"Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер възнамерява заедно с Франция да организира кампания за временно преходно споразумение" в Хелзинки за депортиране из различните страни от ЕС на спасените мигранти.да го прoдухa.който им доведе страните до това положение, той да ги взима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още