IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златният стандарт може да бъде модифициран

Вместо да се фиксира цената на жълтия метал, може да се преследва стабилен индекс на потребителските цени

18:17 | 11.08.19 г. 35
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някои от потенциалните кандидати на президента Тръмп за борда на Федералния резерв изразиха одобрението си за връщане към златния стандарт. Традиционните експерти по паричната политика осмиват идеята, и не изцяло без причина. Златният стандарт няма да работи при паричната и финансовата система на 21 век. Възможно е обаче да се използват най-добрите му характеристики, без действително той да се възстанови, пише за Wall Street Journal Джон Кокрън, старши сътрудник в Станфордския университет.

Идеята зад златния стандарт е проста: правителството обещава, че ако донесете, да речем, 1000 долара в брой, можете да ги продадете за една унция злато, и обратното. Чрез фиксирането на долара към нещо с независима стойност правителството обещава да реши проблема с инфлацията или дефлацията. И ние повече не се нуждаем магьосниците от централната банка да управляват нещата.

Целта на паричната политика обаче не е да стабилизира доларовата цена на златото; по-скоро тя е да се стабилизират цените на всички стоки и услуги. Цената на златото варираше от 1000 до 1 800 долара за тройунция през последните 10 години. Ако Федералният резерв бе фиксирал тази цена, критиците казват, че цената на всичко останало щеше да варира толкова много.

Сега, ако Фед обвърже златото, вероятно цената му спрямо други стоки няма да варира толкова. Но проблемът е реален. При златния стандарт САЩ преживяха много по-волатилна годишна инфлация и дефлация, отколкото днес. Златният стандарт не предотврати дефлацията по време на Голямата депресия, както и предишните паники, което е основна загриженост сега.

Проблемът би бил по-лош днес. Какво определя стойността на златото спрямо всички стоки и услуги? През 19 век златни монети са били използвани за много сделки. Хората и фирмите е трябвало да държат запас от златни монети съобразно своите разходи. Когато стойността на златото се е покачвала спрямо всичко останало (дефлация), хората са получавали стимул да харчат монетите и по този начин да повишават цените на стоките и услугите. Ако стойността на златото е падала (инфлация), хората са се нуждаели от повече злато, така че те са харчили по-малко и са натискали надолу другите цени. Този решаващ механизъм е свързвал цената на златото с всички други цени.

Тази връзка вече е напълно изчезнала. Освен в бижутерията и в някои дребни промишлени приложения, няма нищо специално относно златото, което да го свързва с всички други цени. Ако днес Федералният резерв фиксира цената на златото, цената на всичко останало просто ще блуждае. Федералният резерв може също толкова ефективно да фиксира цената на дъвката. Паричната котва е нещо добро, но котвата трябва да бъде свързана с кораба. Златото вече не е.

По-широките стокови стандарти са изправени пред същия проблем. Търгуваните суровини са толкова малка част от икономиката, че относителната им цена може да се колебае значително, като има малък ефект върху инфлацията.

Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 3 rate down comment 1
I
преди 4 години
Златото е парите на Бог, Биткойн, парите на хората, фиатните пари на иззедниците и МОШЕниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Четене с разбиране, учи се във втори клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 1
bonboniera29
преди 4 години
може ли да формулирате "вечен двигател" на какво?по принцип "вечния двигател" е синоним на лъжа, мошеничество, нещо нечестно.Може ли капитализмът днес да е честен, да осигурява еднакви условия на всички участници в оборота???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 18 rate down comment 0
bonboniera29
преди 4 години
И ако "количествените улеснения" не е печатане на пари...Или отрицателните лихви не е печатане на пари....И ако невъзвръщаемите заеми не са печатане на пари...Проблемът е в това, че всички искат да стават все по-богати /в което няма нищо лошо само по себе си/, като използват нечестни методи, защоото и богатството има предел! И растежът има предел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 8
Иван Митев
преди 4 години
Ползването на незлатни пари е по-полезно от прилагане на златни пари.Сега фаталният проблем при ползването на незлатни пари е грешния начин за работа на централната банка, който подсигурява възникване на щети, дисбаланси и катастрофална криза.Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 8
Solar Power
преди 4 години
О да забравих .... какво ще се случи когато вече няма злато за изкопаване а ние сме 50 милярда на планетата и все още не може да се разселим на други планети ? Просто ще направим инфлация :) Не може без нея !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
Ето ти и още един пример. Имаш фабрика за Кока-Кола и можеш да произвеждаш по 100 колички на година за 100 клиента. Какво ще стане когато на следващата година има 102 клиента и те искат количка ? Имаш няколко вариянта:1. Правиш колата по скъпа така,че само 100 клиента да могат да си я позволят. (Другите са се спасяват който както иска)2. Намаляш грамажа на колата така,че да може да напълниш 102 бутилки.3. Просто строиш още фабрики и произвеждаш 102 коли.Проблемът със златоот тук е,че не можеш да строиш толкова бързо добивни мини и не можеш да добиваш толкова много. Така,че ще прецакаш някой към вариянт 1 или 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
А и като гледам цената на златото от 80-те и сега не се избиват да го купуват :) И не забравяй ФЕД и правителството на САЩ не могат току така да си печатат долари ! Това не е Турция или Русия макар да му се иска на Тръмп да печата за да свали цената на долара и да стане 1 юан = 1 долар.Проблемът е,че някой трябва да ТЕГЛИ кредит от ФЕД и едва тогава ФЕД ще напечата долари. Някой някога ще трябва да върне дълга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
Далеко си от истината за златото. Няма как да разчиташ на нещо което е крайно количество на нашата планета и можеш да изкопаеш количество само в определен обем. Ако замразиш всичко към златото означава да спреш напредъка на човек и да ограничиш хората. Ето ти един *** пример. Ако с 1 грам злато може да си купиш 1 хляб и можеш да изкопаваш по 1 грам на ден какво ще стане когато населението скочи с 2% следващата година ? Ще стане 1 грам за половин хляб или 1 хляб за половин грам ? Докато населението нараства ще нарастват и акциите и инфлацията простичко е :) Нали долара беше вързан към златото през 30-те години ? Но фалираха пак... Не връзвай нещо към нещо без необходимия ресурс на добив. По интересно е да се свърже към среброто. Поне над 80% се ползва в промишлеността докато златото я има няма 5%. Останалото е кич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
Kildirim_Bei
преди 4 години
В предишния коментар имах предвид златен стандарт, а не резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още