IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри сделката за новите изтребители F-16 за 1,3 млрд. долара

ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" бяха против

13:37 | 19.07.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След повече от 4 часа разгорещени дебати парламентът одобри сделката за закупуване на новите изтребители F-16 и ратифицира четирите договора със 124 гласа "за" и 83 гласа "против". ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на изтребителите.

Четирите международни договора са на обща стойност 1, 256 мрд. долара и обединяват доставката на цялостния пакет - самолети, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав.

По време на дебатите от левицата изтъкнаха, че са против сделката за новите самолети, тъй като според тях цената е висока, а способностите на бойните машини са намалени. Червените и "Воля" дори поискаха гласуването на сделката да се отложи с шест месеца, но предложението не мина.

От ГЕРБ пък настояха, че с новите изтребители ще препотвърдим геополитическата си ориентация и ще бъде модернизирана армията. "Обединени патриоти" пък се разединиха и само ВМРО застана твърдо зад сделката и настояха, че българските пилоти заслужават ново въоръжение.

"Лъжат българския народ, че цената е 2 милиарда и 400 милиона лева, а реално ще е над 3 милиарда. Има 1 млрд. скрити разходи. Сега се опитват отново да ни излъжат и да ни предоставят едни окастрени самолети, които не ни вършат никаква работа", скочи соцдепутатът Румен Гечев по време на разискванията.

Той критикува и че "самолетите F 16 Блок 70 все още не са произведени, не съществуват и не летят".

Колегата му Таско Ерменков пък се усъмни, че изтребителите изобщо ще бъдат доставени до 2023 г. и остро порица изказването на премиера Борисов, че той лично е настоял парите по сделката да се платят накуп.

"Изтъпани се пред камерите и каза: Булгар, булгар, плащаме всичко наведнъж. С това си поведение не е ли накърнил интересите на България", нападна социалистът, цитиран от Dnes.bg.

От "Атака" и НФСБ категорично се обявиха против сделката заради цената й, а Валери Симеонов дори сравни министрите Караниколов и Каракачанов с "Клетниците" на Виктор Юго.

"Цената е изключително висока. Изказвам моето съболезнование към финансовия министър Горанов. За тази цена можеше да купим два пъти повече самолети, европейско производство. Красимир Каракачанов и Емил Караниколов изпълняват своите служебни задължения. Те са едни Гаврош и Козет, на барикадата отстояват поставената задача", посочи лидерът на НФСБ.

Той отсече и че парламентът и правителството са показали своята зависимост, като са допуснали да бъдат променени първоначлните правила - цената е повишена от 1,8 на над 2 млрд., а срокът за доставка е удължен от 2 на 4 г.

Антон Дончев от "Воля" пък репликира, че съболезнованията не трябва да са към финансовия министър, а към пенсионерите, тъй като всеки гражданин ще трябва да плати за самолетите по около 600 лева по негови сметки.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък контрира, че елементарният популизъм да изчисляваме колко лева това би увеличило пенсията, е несъстоятелен. Той настоя и че с отлагане на гласуването на сделката, цената няма да се намали, а по-скоро ще се увеличи. Каракачанов настоя и че по време на дебата са се казали много излишни и неверни неща и изтъкна предимствата на Ф-16.

"F-16 е най-произвежданият модел, казват бил от 60-те години. И Мерцедес има от 60-те години, но и сега има. Този самолет е най-добрият избор. С покупката на F-16 ще сме първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет", отсече вицепремиерът.

Той добави и че примерите какви самолети има в други европейски държави са несъстоятелни, тъй като те сами ги поризвеждат.

"Ако парламентът последните 30 години беше употребил времето си да развие авиационната индустрия, а не за празнословие и евтин популизъм, може би и ние щяхме да произвеждаме самолети като някои други източноевропейски държави", каза той.

Джема Грозданова от ГЕРБ пък настоя, че с модернизирането на ВВС ще се препотвърди евроатлантическата ни ориентация.

"Ние сме длъжници на българския войник, който не получи модерна техника, за да докаже своя героизъм. Ще покажем на съюзниците, че България е партньор, че не сме само консуматор на сигурност, а и ще допринасем качествено за отбраната", каза тя.

"Бил съм десетилетия във ВВС и ще подкрепя с чисто сърце ратификацията, защото знам, че тези момчета и момичета имат нужда от парламент, който работи за суверенна България", коментира и шефът на комисията по отбрана ген. Константин Попов.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ договорите за F-16 ще дадат възможност на България да укрепи авторитета си и да повиши ролята си като страна осигуряваща стабилност в региона и надежден партньор в ЕС и НАТО.

Припомняме, че в началото на миналата седмица Министерският съвет даде мандат за подписване на договорите за покупка на осем многофункционални самолета  F-16 блок 70. Според Атанас Запрянов, зам. -министър на отбраната, цената за 8 изтребителя и цялото необходимо въоръжение и оборудване е 1,256 млрд. долара (2,188 млрд. лв., бел. ред). Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара, добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. и реално цената, която ще заплати България ще падне под 1,2 млрд долара.

Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г. В цената е включено и наземното оборудване. 

В началото на годината депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за Военновъздушните сили. С решението си парламентът даде правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Добре е отвреме-навреме да се случват логични неща. Никой не пита врага си от кого да си купи оръжие, камо ли пък да купува от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 10
ivailojelyazkov
преди 4 години
руска подлого. Бегом марш в лошарика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 9
ivailojelyazkov
преди 4 години
Мехлем е виенето русофилската *** начело с бременния хлебар авва!! чиба псе!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 6
многодобре
преди 4 години
...нямам представа как ще стане това унищожение на "промъкващите се отровните змии" от тези "соколи", защото те идват тук без нокти! ...за "зоркият им поглед" и за "ноктите" ще се наложи плащане на допълнително парици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
многодобре
преди 4 години
...да защитиш южния фланг на НАТО от онзи който го нападне? ...За сега никой няма подобни намерения. ....но ако онзи, за когото си мисля, че си мислиш , че е потенциален "нападател", реши да напада твоето НАТО, дали тези 70 хвърколета ще са проблем за него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Най-после се сбъдна мечтата ти - американски соколи да се реят из родното небе. Зоркия им поглед ще забелязва промъкващите се отровни змии и с острите си нокти ще ги унищожава. Мисля че в случая си задължен да дадеш банкет(бал?), на които ще имаме удоволствие да сме драги гости. Благодарим ти предварително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
За самолетите F- 16 ще има още поне 1 милиард скрити разходи, тъй като в сегашната цена самолетът ще бъде с окастрено въоръжение. Лъжат българския народ, че цената е 2 милиарда и 400 милиона, а реално ще е над 3 милиарда. Сега се опитват отново да ни излъжат и да ни предоставят едни окастрени самолети, които не ни вършат никаква работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Проф. Румен Гечев: 3 млрд. лв, за един неокомплектован самолет! Ще има още поне 1 милиард скрити разходиЕ аз това го приказвам много отдавна, ноТикво-Рапона може да не дочака на стола си да ги плати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Спете спокойно деца:в Сената на САЩ гонят зли духове. Буквално.https://***.youtube.com/watch?v=brONX9YHWwoДоброто победи, споко, и валидолче няма да ви трябва, и само цветя и рози!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 16
Sokratus
преди 4 години
Гърция, Румъния и България, ще имат над 70 самолета F-16, като нашите ще да най-модерни!Съвсем спокойно можем да защитим южният фланг на НАТО, дори и без комшиите!Изобщо на източния фланг на НАТО ще преобладават Ф16, което пък гарантира много добро взаимодействие при евентуални проблеми!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още