IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите

Трейдърите вече залагат, че банкерите ще понижат лихвите с половин процентен пункт по време на юлската си среща

14:57 | 19.07.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двама влиятелни представители на Федералния резерв са изразили мнение в четвъртък, че са готови да действат бързо, ако е необходимо, за да се подкрепи икономиката на САЩ, с което засилиха очакванията за по-сериозно намаляване на лихвите през този месец, съобщава Ройтерс.

На фона на липсата на ясни сигнали за рецесия в момента банкерите смятат, че търговската война между САЩ и Китай, която вреди на доверието на бизнеса в страната, и глобалното забавяне на производството и инфлация под целта от 2% са достатъчни, за да се действа бързо и агресивно.

Джон Уилямс, заместник-председател на Комитета по паричната политика и ръководител на регионалната банка на Фед в Ню Йорк каза, че когато инфлацията е ниска, банкерите не могат да си позволят да стоят и да чакат потенциалните икономически проблеми да се материализират. Той обаче не обясни дали заради това си мнение ще подкрепи понижение на лихвите по-късно този месец.

„По-добре е да се вземат превантивни мерки, отколкото да се чака катастрофа“, заяви Уилямс на академична конференция в Ню Йорк, фокусирана върху проблемите на централната банка. Представителят на Фед каза още, че когато има стимули на разположение си струва да се действа, за да се намалят лихвите при първите сигнали за икономически стрес.

Заместник-гуверньорът на Федералния резерв Ричард Кларида, от своя страна заяви, че на централните банкери може да им се наложи да действат преждевременно, за да стимулират икономиката на САЩ като застрахователна полица срещу нарастващите рискове.

„Не е нужда да се чака, докато нещата станат толкова лоши, че да има драматична поредица от намаляване на лихвите“, каза Кларида в интервю за Fox Business Network.

Пазарите реагираха бързо на коментарите на двамата висши представители на Федералния резерв. Те са сред десетте души, които ще гласуват дали и каква промяна да има на лихвите  на срещата на Фед, насрочена за 30-31 юли.

Трейдърите вече залагат, че банкерите ще понижат лихвите с половин процентен пункт по време на юлската си среща, което е увеличение от два пъти спрямо очакванията ден по-рано. Индексите се повишиха в четвъртък, а доходността по-дългосрочните облигации се понижи.

През последните седмици банкерите от Федералния резерв посочиха множество притеснения, които според тях могат да сложат край на най-продължителната икономическа експанзия в САЩ.

Последните аргументи представляват рязко отклонение от възгледите на Фед от преди няколко месеца. Миналата година централната банка повиши лихвите заради очакванията, че инфлацията ще достигне целта си. По-рано през тази година пък от централната банка обещаха да бъдат търпеливи преди да предприемат каквито и да било действия по отношение на лихвените проценти, докато преценят дали търговската война и рисковете за забавяне на икономическия растеж оказват негативен ефект върху икономиката на САЩ.

През последните седмици обаче банкерите не веднъж изразиха притеснения, че търговската война може да доведе до забавяне на инвестициите и разходите на бизнеса.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 2
Sandy
преди 4 години
Защо да свалят лихвите, нужно е само да кажат, че предстои да ги свалят и курса на долара няма да расте поне 2 - 3 месеца. После казват, че голяма е вероятността да ги свалят и ето ви още 2- 3 месеца нисък курс. После казват, че ще има агресивно намаляване на лихвите и пак така. Не разбрахте ли, че вече само с приказки, лъжи и манипулации се управляват курсовете на валутите? Дори вече и държавите взеха така да ги управляват. Вижте в България как политиците ни за всичко бля - бля, лъжат, мажат, крадат, манипулират и си правят квот си искат. Ония ми брюкселски *** и обратни от ЕС са същата работа - щели отново да наливат пари в каците! Ще наливат в на майка си в кюлотите, ония розовите! Като почнат да гърмят навсякъде балоните, ще са оплескани до шия от собствените си фекалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
karadjata
преди 4 години
Валутната война се засилва, на ФЕД май им писва от политиката на ЕЦБ за слабо евро, на ЯЦБ за слаба йена, на Китай за слаб юан, всичко се замаскира и обяснява с "ниската инфлация". Лихвите в САЩ ще тръгнат надолу още от тази среща на ФЕД с 0.25% и поне още веднъж до края на годината а може и две намаления да има. До края на годината 2 или 3 намаления с по 0.25%. На никоя ЦБ реално не и пука за инфлацията важно е да се надува балона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Колко беше преди да почнат да я вдигат и до колко стигна сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още