IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велев: Семейното подоходно облагане - мярка срещу демографската катастрофа

Данъчни реформи, ако въобще трябва да се правят, трябва да се обсъждат за срок след две години

16:02 | 19.07.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Васил Велев. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group, архив</em></p>

Васил Велев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group, архив

Заслужава да се обмисли предложението за семейното подоходно облагане. Това коментира председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред журналисти преди кръглата маса на тема "Данъчната система в България: тенденции, предизвикателства, възможности", цитиран от БТА.

Велев добави, че това може да бъде една от многото мерки, които трябва да способстват за решаването на най-големия проблем, който има в момента в България - демографската катастрофа.

“Ние, като работодатели, бием камбаната много отдавна за това, защото ние всяка година губим над 45 000 души на пазара на труда", каза Велев. По думите му това е и много голям икономически въпрос, от който зависи ускореното икономическо развитие. Той допълни, че повишаването на доходите в страната и на жизнения стандарт няма как да стане без наличието на хора и на нови попълнения на пазара на труда. Затова в тази посока от АИКБ са готови да обсъждат цялостна програма, а не отделни данъчни мерки.

Данъчни реформи, ако въобще трябва да се правят, трябва да се обсъждат за срок след две години, заяви още Васил Велев. Той отбеляза, че в рамките на този управленски мандат вече било е декларирано, че данъчни реформи няма да се правят. Затова бизнесът разчита, че ще има данъчна стабилност. "Ние не очакваме и вярваме, че следващите две години сериозни промени в данъчните закони няма да има", отбеляза Васил Велев. Затова според него тази тема трябва да се обсъжда по-задълбочено в хода на предизборната кампания през 2021 година.

Васил Велев все пак смята, че в предложенията на КНСБ има и много рационални моменти, които заслужават да бъдат обсъдени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Необлагаем минимален доход и минимална пенсия 50% от минималния доход! Така по-голяма част от парите ще остава у тези, които са ги изработили, а няма да се преразпределя от корумпираната политическа ***! А това е определението и за дясна политика, другото са мушанлъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 3
scott
преди 4 години
самоназначените за шефчета викат: немаме роли на плантациите, щот ги мориме и унижаваме. спешно да проведеме прапаганда сред робите, да се плодът. обаче, като не сатвате за шефчета - наме да имате и рабонвици. логично е некак си. когат те готват за мезе, единственото ти спасени е да не ставаш за едене. умирай и се потапяй. тез приказки - след 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 3
Toranaga
преди 4 години
Катарзис !!Първото смислено предложение на Велев от години срещу демографската катастрофа ! То е обаче според мен с голямо нежелание споделено - когато става въпрос за високите цени на тока - решение трябва да има веднага, а за доходите на хората, които работят - може и след 2 години. Аз така разбирам вървенето напред - има ли проблем, то той се решава ВЕДНАГА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Нищо не искам да докажа, просто искам-----така и предполагах, но дано искането не ти се изпълни. защото ще е лошо за всички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 0
doba
преди 4 години
За протокола 3: трябва да е обратното, да се помага на хора, които захранват с данъци Държавата!Пример: Ражда се дете - на майката се спира ДОД.Раджа второ - на майката освен ДОД се спират осигуровките и т.н. плащанияРажда трето - освен спрените данъци/осигуровки се плаща и половината от заплатата, на която се е осигурявала предните години.За четвърто хлапе - оставям за предложения във форума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 31 rate down comment 3
doba
преди 4 години
Само за протокола:В БГ се помага само на родители, които нямат доходи(или декларират че нямат).За внасящите в бюджета и детски не се полагат.За протокола 2: в семейството ми сме получавали детски два месеца! След това решиха, че сме били богати и това е! Детски няма!!! Щото сме осигуряване не на минимума... ДВЕПМ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 5
xapoznai
преди 4 години
Отглеждането на деца у нас с български доходи е огромно предизвикателство. Най-вероятно сме последната страна в Европа, която не предоставя почти никаква помощ на родителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Много обичам да се говори за семейно подоходно облагане без да се пипа плоският данък или поне да се въведе необлагаем минимум. Как ще го направят този фокус не е ясно.Но е ясно че на Велев му е мъка за напускащите 45 хил. на година. Защото като остават по-малко будали, трябва да им вдига заплатите - търсене и предлагане. А това си е мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 6
Моабет да става
преди 4 години
Само имитират дейност, но нищо не правят. Едно или две деца не са 10-20% от доходите на едно семейство. Те са 40 до 70% от разходите на бедните и средни семейства. Колко струват дрехите и обувките? Колко струва да ги подготвиш за училище всяка година? Колко струва да ги заведеш на почивка? Колко струва да му плащаш частните уроци, защото образователната система е напълно съсипана?Някой хора нямат престава за действителноста в България седнали да мислят мерки за борба с демографската катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 19
Арис
преди 4 години
Нищо не искам да докажа, просто искам да се върне старото положение на стапаловидното подохдно облагане. Така човек получаващ минималната работна заплата ще получи около 50 лв. повече месечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още