IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велев: Семейното подоходно облагане - мярка срещу демографската катастрофа

Данъчни реформи, ако въобще трябва да се правят, трябва да се обсъждат за срок след две години

16:02 | 19.07.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Васил Велев. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group, архив</em></p>

Васил Велев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group, архив

Заслужава да се обмисли предложението за семейното подоходно облагане. Това коментира председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред журналисти преди кръглата маса на тема "Данъчната система в България: тенденции, предизвикателства, възможности", цитиран от БТА.

Велев добави, че това може да бъде една от многото мерки, които трябва да способстват за решаването на най-големия проблем, който има в момента в България - демографската катастрофа.

“Ние, като работодатели, бием камбаната много отдавна за това, защото ние всяка година губим над 45 000 души на пазара на труда", каза Велев. По думите му това е и много голям икономически въпрос, от който зависи ускореното икономическо развитие. Той допълни, че повишаването на доходите в страната и на жизнения стандарт няма как да стане без наличието на хора и на нови попълнения на пазара на труда. Затова в тази посока от АИКБ са готови да обсъждат цялостна програма, а не отделни данъчни мерки.

Данъчни реформи, ако въобще трябва да се правят, трябва да се обсъждат за срок след две години, заяви още Васил Велев. Той отбеляза, че в рамките на този управленски мандат вече било е декларирано, че данъчни реформи няма да се правят. Затова бизнесът разчита, че ще има данъчна стабилност. "Ние не очакваме и вярваме, че следващите две години сериозни промени в данъчните закони няма да има", отбеляза Васил Велев. Затова според него тази тема трябва да се обсъжда по-задълбочено в хода на предизборната кампания през 2021 година.

Васил Велев все пак смята, че в предложенията на КНСБ има и много рационални моменти, които заслужават да бъдат обсъдени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 19 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Щом в Унгария помага, и в БГ ще действа.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 10
pln
преди 4 години
Как точно семейното облагане ще накара хората да се размножават? И изобщо, с какво ще ми помогне ако трябва да правя галимация с подаване на декларации и събиране на справки за мен, съпруга, брой деца и т.н. само за да обложа с 10% сумата накрая? Колко точно ще икономисам от тази физкултура? Този председател взима ли пари за тези глупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 10
doba
преди 4 години
Данъкът в момента не е плосък, а пропорционален.Не знам откъде излезе това плосък, такъв щеше да е, ако всеки плащаше едни твърди 100лв(примерно).Сега един работещ на МРЗ плаща един 60лв, а един наш добре заплатен банкер примерно, докато получаваше 200К - 20 000лв. Какво му е плоското?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
doba
преди 4 години
То това се говори от всички, но не се прави!Ето и в статията - предлага се семейното облагане - но след 2г.И така - тате каза, че ще ми купи колело, но друг път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 16
Арис
преди 4 години
Прагът до минималната работна заплата трябва да е необлагаем, от него до 1500 лв. - 10 % , от 1500 - 3000 лв. 20 % и т.н. Иначе ще видите работници и служители " ДРУГ ПЪТ " . При сегашните условия на плосък данък поголовно " изгонването " на трудов ресурс ще се задълбочи, а и будали от Молдова и Украйна не се виждат на хоризонта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още