IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция изостави Запада. Прав й път!

Няма повече съмнение, че Ердоган е направил своя избор, западът трябва да се подготви да продължи без него

22:41 | 01.08.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реджеп Ердоган и Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Осака.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Реджеп Ердоган и Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Осака. Снимка: Ройтерс

През последните няколко години, в които турският президент Реджеп Тайип Ердоган се държи все по-войнствено срещу САЩ, Европа и НАТО, външнополитическата върхушка във Вашингтон настояваше за търпение. Залповете на Ердоган, най-вече предназначени за вътрешна консумация, се смятаха за малко неудобство - със сигурност не достатъчно за Запада да изостави Турция.

Уви, дойде моментът да се признае по-голямото неудобство: Турция, заради всички свои намерения и цели, изостави Запада, пише Bloomberg.

Действията на Ердоган сега съвпадат с неговата реторика. Неговото решение да купи руските системи за противоракетна отбрана С-400 е пръст в окото на НАТО. Западни представители отдавна предупреждаваха за покупката, заявявайки, че системите могат сериозно да компрометират защитата на НАТО, като предоставят на руските специалисти  достъп до жизненоважна информация за най-новите американски и европейски изтребители. Турция също ескалира напрежението с Европа, като изпрати кораби за проучване на природен газ в източните води на Средиземно море, към които претенции изявява Кипър.

Това са преднамерени провокации. Турция можеше да избере да закупи одобрени от НАТО ракетни системи със сравними възможности. Тя можеше да позволи на Европейския съюз да посредничи в областта на Средиземноморието. Вместо това, Ердоган изглежда пресметна, че с упадъка на американското влияние в региона, неговите интереси в областта на сигурността се обслужват по-добре от съюз с Русия и че президентът Доналд Тръмп ще му даде свобода да избере другата страна. Той изглежда също така вярва, че Западът няма да има куража да наложи значителни санкции.

Сега Ердоган трябва да се изправи пред последствията. ЕС вече е в процес на замразяване на контактите на високо равнище с Турция и започна да прекъсва финансовата си помощ за страната. Тъй като Анкара се подиграва с подобни мерки, европейците трябва да продължат и да наложат санкции на турските компании, участващи в офшорни сондажи в Източното Средиземноморие. Това би трябвало да възпрепятства по-нататъшния морски авантюризъм.

САЩ също трябва да продължат по-нататък. Като добро начало президентът Тръмп заяви, че Турция няма да получи изтребителите F-35, които е закупила. Неговата администрация също така отстрани държавата от програмата за производство на части за самолетите. След като заплаши да направи това, Белият дом не може да си позволи по-мека линия без промяна в поведението.

На следващо място администрацията разполага с дълъг избор от санкции, включително замразяване на активите на висши служители, блокиране на големи заеми за Турция или изцяло откъсване на страната от финансовата система на САЩ. Целта трябва да е да започне със сдържаност, но бързо да увеличи наказанията, освен ако Ердоган не осмисли грешката си и не замрази руското оборудване.

Ако тази стратегия се окаже неуспешна, САЩ и европейските им съюзници ще трябва да се изправят пред по-голям въпрос: може ли Турция изобщо да се разглежда като надежден съюзник? Въпреки че правилата на НАТО не позволяват да бъде изхвърлен член, има сериозни практически въпроси, които трябва да се разгледат, включително наличието на западни военни и хардуер - не на последно място ядрени оръжия - в базите на НАТО в Турция. През последните години някои командири от НАТО обикалят из Близкия изток в търсене на алтернативни места за тези бази. Пристигането на системите С-400 трябва да ускори търсенето им.

Няма повече съмнение, че Ердоган е направил своя избор в този спор. Западът трябва да приеме думите му и да се подготви да продължи без него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 8 rate down comment 2
dakl
преди 4 години
В САЩ и в Брюксел едва ли мислят както това прави авторът на публикацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 4
hazard
преди 4 години
"ЕС вече е в процес на замразяване на контактите на високо равнище с Турция и започна да прекъсва финансовата си помощ за страната. "Aко ЕС намали парите към Турция, стотици хиляди пр0шляци ще поемат през България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 8
cum on ABBA face
преди 4 години
Нямаме търпение к0чината северна Монголия да се разпадне. Ти ще си придворният шут на Европейски съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 10
ДХДО
преди 4 години
Зора (използвам тази конкретна чуждица, в контекста на разискваната тема) е , че запада (т.е. щатите) си ги отглеждаше турчулята, като основна ударна сила, за предстоящия военен сблъсък с ушанките. При така създалата се ситуация обаче, щатите и нейно величество оттатък Ламанша, които по традиция водят по-сериозните си кампании с ръцете (кръвта) на васалите си, ще се наложи да извадят от пасианса втората(с чувствителна преднина) по боеспособност армия в нато и ще трябва да разчитат на бойни подвизи, преминаващи в устойчиви и мащабни прояви на героизъм, от такива военни страшилища, като армиите на Полша, Румъния и прибалтийските военни колоси. Българя НЕ я споменавам по очевадни причини, а на втори ред Германия, Франция и цяла ЦЕ, изобщо не дават никакви признаци на ентусиазъм, да се включват в подобни щатски схеми ... и ... май излиза, че докато ердо-ефенди кара влака и мели брашно с жужето, нема кой да свърши работата и колкото да ни се иска да пратим *** от брега на ч.море зад Урал, ще си останем с утехата, че поне знаем, какво искаме от тоя живот ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 6
Спящият бик
преди 4 години
Ех, сега европейските санкции ако вземат да включат и забрана на инвестициите в Турция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 18
Valentin13
преди 4 години
никак. Турция върви към разпад, а ние си имаме земи там, от времената на древна Тракия. време е всичко да си иде по местата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 3
V.At.
преди 4 години
Като чета, добре изглежда, ама ..Преди 2 седмици се качих на Цугшпитце - най високия връх в Германия. Времето беше хубаво и на върха имаше повече от 300 човека - младежи, ученици и т.н. И повече от половината бяха млади жени. И повече от половината от тях носиха, не знам точно как се казва - бурка, хиджаб или другите такива мюсюлмански неща.И за кой ли път отново да кажаНека първо си оправим страната, после да ги мислим другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 4
V.At.
преди 4 години
Чета много странни коментари, свързани с религиите, очевидно от хора, които бъркат желаното с действителното.1. Руското православие не се различава от украинското, сръбското и гръцкото, не знам за румънското. Различно е от нашето, защото и в това сме си "специални" - малко униати, малко по така 2. Един коментар по-долу, който твърди, че православието е войнстваща религия, докато в Европата такова нещо няма. Само за справка, но основния конфликт на ирландския остров е между католици и протенстанти. ИРА са католици, които не приемат англиканската църква. 3. До Първата световна война вкл. всички държави са освещавали бойните си знамена. При Втората това не съществува защото нито Хитлер, нито Сталин, а също и разно религиозните САЩ са практикували такова нещо.4. И един основен въпрос. При напускане на Турция, с войнолюбивия и президент и мечти за връщане на османската империя ние какво правим с потенциалните /но несъществуващи все още/ 8 самолета, с армия, по-малка от полицейското управление на София, с възпитавани от БГмама мъже /пу, пу да не ме обвинят, че говоря неправилно и пропускам другите полове/.Вярвам, че ние като един, храбро и самоотвержено ще загинем за майка България, ако преди това не сме хванали самолета за някъде другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Шегуваш се нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 18
Valentin13
преди 4 години
няма съмнение, че империята ще се федерализира може и повече. нашата задача, е да започнем подготовка да си върнем Тракия, когато това набъбне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още