IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия стартира успешно своята втора мисия към Луната

В продължение на 23 дни Chandrayan-2 ще увеличава скоростта си около земната орбита, докато не набере нужната инерция

17:49 | 22.07.19 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Индия стартира успешно своята втора мисия към спътника на Земята, като този път всичко мина по план, коментира BBC.

Точно в 14:43 часа местно време на 22 юли совалката Chandrayaan-2 потегли към открития космос от площадката на космическата станция Шрихарикота. Крайната дестинация е южният полюс на Луната, а целта на експедицията е да се търсят следи от вода и залежи на минерали.

В продължение на 23 дни Chandrayan-2 ще увеличава скоростта си около земната орбита, докато не набере нужната инерция, с която да се прикачи към лунната орбита. Целта е да се спести гориво, тъй като ракетата не разполага с нужния капацитет, за да измине разстоянието от 382 000 км. на собствен ход.

Индийската космическа изследователска организация (Isro) за пръв път в цялата си 50-годишна история възлага мисията на две жени. Мутая Ванита - директор на проекта, и Риту Каридал - директор на мисията.

Първоначално изстрелването бе насрочено за 15 юли, но 56 минути преди старта то бе отменено, поради теч на втечнен хелий в криогенния двигател. Но въпреки забавянето Chandrayaan-2 трябва да стигне до Луната по план на 6 или 7 септември.

Целия анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още