IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научен фестивал като начин за възпитание на децата

Sci High е начин на мислене, който учи децата как да търсят решение чрез научен подход, посочиха Ели Стойкова и Ренета Богданова

14:56 | 23.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Sci High е начин на мислене, който учи децата как да търсят решение чрез научен подход. Това обясни в предаването „Смарт час“ на Bloomberg TV Bulgaria Ренета Богданова от фондация Sci High.
 
„Решенията, които взимат, трябва да са основани на информация от достоверни източници. Идеята е децата да усвоят качеството да разграничават истина от лъжа, да могат да виждат реалните факти и да знаят откъде и как да ги подбират", коментира Ели Стойкова от фондация Sci High.
 
По думите ѝ Sci High е не само фестивал и събитие. „Това е самият процес на стигане до него, обясни тя. „В продължение на осем седмици работим с учители и деца. Провеждат се срещи, в които всеки екип минава през определени стъпки, за да дефинира проблема си като научен въпрос и да направи предложение за решение", посочи тя.
 
По думите на Стойкова, която има петгодишен изследователски опит в Холандия като консултант към ООН, в процеса се намесват комуникационни и научни ментори, които подкрепят отборите и техните теми. „За нас водещото е учениците да са в центъра на всичко”, което се случва, отбеляза тя.
 
Ренета Богданова допълни, че научният ментор помага за намирането на ресурси, а комуникационните ментори помагат за общуването между децата.
 
„Планът ни е да има фестивали Sci High във всеки един регион в България до десет години”, обобщи Стойкова.
 
Повече от разговора в студиото вижте във видео материала. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още