IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да подкрепи растежа в Европа чрез покупка на акции

По този начин централната банка ще намали цената на капитала за европейските компании

10:57 | 25.07.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: gettyimages

Призракът на анемичния растеж преследва Европа, пише за Financial Times Рик Рийдър, главен инвестиционен директор за глобалните облигации в BlackRock.

Повече от 10 години след глобалната финансова криза нивото на безработица в САЩ се възстанови и достигна най-ниската си стойност от близо 50 години. Такова понижение обаче не се наблюдава в Европа, където високата безработица в Гърция (18%), Испания (13,9%), Италия (10,7%) и Франция (8,8%), и сериозните нива при безработицата сред младежите, са причини за тревога.

Освен това европейските компании губят почва за сметка на своите американски и китайски конкуренти, тъй като вялият вътрешен растеж задушава отчаяно необходимите конкурентни стимули за иновации и инвестиции. Този недостиг се подчертава от тазгодишната класация на най-големите „еднорози” в света (частни стартиращи компании на стойност над 1 млрд. долара). Само 15 от топ 250 са базирани в еврозоната, в сравнение с повече от 175 в САЩ и Китай.

Ето защо е време Европейската централна банка да подобри перспективите за растеж на частния сектор, като разшири програмата си за количествено облекчаване, за да включи инвестиции в акции на европейски компании.

ЕЦБ не стои бездейно. Всъщност тя с право е една от най-експанзионистичните централни банки в света през последното десетилетие, запазвайки ключовите ставки по заемите близо до нула процента. И все пак, въпреки цикличните изблици, траекторията на икономиката на региона остава печално неподобрена поради няколко критични фактора.

Първо, регулаторите подценяват щетите, които политиката на необичайно ниски лихвени проценти за продължително време причинява на банковите, застрахователните и пенсионните системи. Това са центровете на финансиране и инвестиции във всяка икономика, особено тази със застаряваща демография, която се нуждае от инвестиции, генериращи доходи. Европейските банки биват наказвани с отрицателни лихвени проценти, които свиват нетните лихвени маржове и възпрепятстват икономическите мултипликатори.

Второ, политиката на ЕЦБ също така се забави с модернизирането си към „Платежоспособност II“ - директивата на ЕС, приета през 2009 г., която е насочена към хармонизиране на застрахователните регулации. В този сектор бяха извършени стрес-тестове в среда с отрицателни лихви.

И накрая, докато ниските лихвени проценти и покупката на облигациите от централните банки представляват предизвикателства, те от друга страна осигуряват необходимата ликвидност. Неотдавнашната програма за свиване на баланса на Федералния резерв обаче намали глобалната ликвидност, като ЕЦБ не се намеси, за да я подкрепи.

 

Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
"Всички".. освен тия, в чиито ръце ще изтече срока на годност на въпросните "пари".Че то това не е патент на бернанке, нъл знаеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
GiRo
преди 4 години
Дай да го видим този правилен начин. Досега само празни приказки. Обоснови се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 0
dobri
преди 4 години
Вместо това по-добре да раздаде определена сума на калпак с условието да да се похарчи в определетен срок. Така по-ефективно ще се стимулира потреблението и респективно икономиката. Така ще спечелят всички. А не както досега със стимулите на ЕЦБ - парите и печалбите да остават в банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 4
vstoykov
преди 4 години
Помните ли когато комунистите национализираха? А плана на Хитлер да национализира големите компании?ЕЦБ да купува акции (да придобива части от частни корпорации) е по-лошо от национализация.ЕЦБ е наддържавен орган на ЕС. Тоест имаме имперска национализация. Империята (на злото - защото няма добри империи) иска да национализира.Япония върви вече по този път, тяхната централна банка купува ETF-и (които пък купуват акции на тяхната фондова борса). Швейцарската централна банка (чиито акции се търгуват на борсата!) купува акции в САЩ и други държави. В огромни количества. Това го прави като печата франкове, с които купува долари, а с доларите купува акции. Тоест печата пари, с които купува акциите. Те печатат пари и купуват, а ние се налага да печелим парите за да купим. Познайте кой има нечестно предимство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 11
Иван Митев
преди 4 години
Чрез подобрение и въвеждане на правилен начин за работа Европейската централна банка (ЕЦБ) може да създаде условия за устойчив европейски просперитет.При запазване на сегашната практика: ЕЦБ работи по грешен начин е с нови европейски щети и подсигуряване на катастрофална европейска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 3
mvr0306
преди 4 години
Остави социалните разходи, не са голяма драма, а проблема е твърде многото администрация, бюрокрация, разрешителни, лицензи, регулации и т.н. които пречат на бизнеса. Просто в ЕС се създава една искуствена заетост на немалко хора в държавни и общински администрации, които уж правят нещо, но от това нещо - полза никаква. А те висят на данъците на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
osoitza
преди 4 години
Нещата не са добре, но евтините пари няма да ги оправят. Един от големите проблеми на Европа е прекалено мудния/консервативен пазар на труда. В редица икономики в ЕС не се назначават нови хора защото после не можеш да ги съкратиш/уволниш или ти излиза много скъпо и съответно безработицата е висока. Съчетано с високи данъци съчетано с щедра социална система демотивира предприемача. Това е и една от причините да няма много еднорози. Другата е работата че те в някои случаи са големи балони и въобще не са полезни. А няма и политик който да реформира този батак защото е много непопулярно да режеш социални придобивки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
abdul
преди 4 години
Истинска развита пазарна икономика, зрял капитализъм и мухлясала демокрация.Абе, верно ли турция спряла да приема бежанци от европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Направо да премине към закупуване на панелки на тройна цена .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още