IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С победата на Борис Джонсън растат рисковете от Brexit без сделка

При този сценарий почти всички икономисти са съгласни, че ще бъдат загубени работни места и ще се засили натискът върху държавните финанси

22:11 | 23.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С утвърждаването на Борис Джонсън за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания перспективите пред британската икономика със сигурност са станали по-мрачни и потенциално по-рисковани, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на мнението на експерти.

Убедителната победа на бившия външен министър срещу конкурента му за поста Джереми Хънт направи по-вероятен сценария, при който Великобритания ще напусне ЕС на в нощта на Вси светии – 31 октомври, без споразумение. Това е перспектива, която дори най-пламенните привърженици на Brexit смятат, че ще бъде разрушителна за страната в краткосрочен план преди да се видят каквито и да е ползи, посочва БТА.

Повечето икономисти прогнозират, че така нареченият Brexit без споразумение ще бъде много по-лош от това.
При този сценарий се предвижда дълбока рецесия. Дали тя ще бъде толкова дълбока, колкото последвалата световната финансова криза - над 6 процента - никой не знае, но почти всички икономисти са съгласни, че ще бъдат загубени работни места и ще се засили натискът върху държавните финанси.

Brexit без сделка всъщност означава, че на 1 ноември ще бъдат наложени мита на търгуваните стоки между Великобритания и останалите 27 страни членки на блока. Други пречки пред търговията, включително пред ключовия британски сектор на услугите, ще се появят, когато бъдат наложени ограничения върху свободното движение на хора и стоки, както и по отношение на регулаторните стандарти. Великобритания ще бъде изправена пред перспективата да загуби търговските споразумения, които е сключила с ЕС през годините, включително последните договори с Канада, Южна Корея и Япония - те са около 11 процента от търговията на Острова.

Смятате ли, че с Джонсън като британски премиер ще се стигне до твърд Brexit

Да, това е една от целите му!
Не, това бе само предизборен трик!
Нямам мнение
Общо 565 гласа

Основателят на Virgin Group Ричард Брансън посочва, че Brexit без споразумение ще бъде катастрофа - до такава степен, че британската лира ще поевтинее и за първи път ще се обменя само за долар. Лирата понесе товара на несигурността около Brexit, понижавайки се с над 10 процента от 1,50 долара в деня след референдума за излизането от ЕС през 2016 година. С все по-настоятелните мнения, че ще има Brexit без споразумение лирата достигна двугодишен минимум от 1,2450 долара.

Въпреки че, както Великобритания, така и ЕС, ще са потърпевши от Brexit без споразумение, Лондон ще страда доста повече , като се има предвид, че британският износ за ЕС е на стойност от около 13 процента от годишния брутен вътрешен продукт на страната спрямо 2,5 процента от БВП на ЕС, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Тъй де, *** то шубето голям страх.Зер парите на ЕС няма да се перат у Сити-то.Мъка, мм'ъкка, мъъ.ъ..ъка..а.....а....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още