IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ намаляват през юни, а цените достигат рекорден връх

Това е 16-ят пореден месец на годишен спад на съществуващите жилища отвъд океана

11:20 | 24.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в САЩ са намалели повече от очакваното през юни, а продължаващият недостиг на жилищни имоти е тласнал цените до рекорден връх. Това показва, че жилищният пазар не успява да набере скорост след забавянето миналата година, съобщава Ройтерс.

Жилищният пазар и промишленото производство са основните слаби сектори от икономиката. Те неутрализират силните потребителски разходи, което води до забавяне и това, наред с търговското напрежение и вялия ръст на световната икономика, може да накара Федералния резерв да понижи лихвените проценти идната сряда за първи път от десет години.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) съобщи, че продажбите на съществуващи жилища са намалели с 1,7% до сезонно изгладен годишен темп от 5,27 млн. единици миналия месец. Това е 16-ят пореден месец на годишен спад на продажбите на жилища. Същевременно средната цена на съществуващо жилище е нараснала с 4,3% на годишна основа и е достигнала исторически връх от 285 700 долара през юни.

„Ниските наличности, особено в сегмента на достъпните жилища, и продължаващият ръст на цените ограничават избора от налични жилища на купувачите, които разполагат с по-малък бюджет“, казва Матю Спийкман, икономист от имотната компания Zillow.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че продажбите на съществуващи жилища ще намалеят с 0,2% до годишен темп от 5,33 млн. единици през юни.

Жилищният пазар остава слаб въпреки по-ниските лихви по ипотечните кредити и най-ниската безработица в страната от близо 50 години.

Предлагането остава ограничено, особено в по-ниския ценови сегмент на жилищния пазар заради недостига на земя и липсата на работна ръка, както и скъпите строителни материали. Миналата седмица правителството съобщи, че разрешенията за бъдещо жилищно строителство са намалели до двегодишно дъно през юни.

Данните на NAR показват, че продажбите на жилища на цена до 100 хил. долара са намалели с 19% на годишна основа. Асоциацията отчита силно търсене в този сегмент от пазара, но недостатъчно жилища за продажба.

NAR допълва, че данъчната реформа от миналата година, която намали размера на лихвените плащания по ипотечните кредити, който собствениците на жилища могат да приспадат, натежава върху търсенето на имоти на цена от 1 млн. долара нагоре.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва намаляха до средно 3,81% спрямо над 7-годишния им връх от 4,94% през ноември, сочат данни на компанията за ипотечни кредити Freddie Mac.

Миналия месец продажбите на жилища са нараснали в североизточните щати и Средния Запад. Те са намалели в южните и западните щати.

Ограничени наличности

През юни на пазара е имало 1,93 млн. съществуващи жилища, което е ръст спрямо 1,91 млн. през май и е непроменено ниво спрямо година по-рано. Ограничените наличности са повишили цените на жилищата, които бяха започнали да намаляват след скока на лихвите по ипотеките миналата година, довел до спад на търсенето на жилища.

Миналия месец жилищата за продажба са оставали обичайно на пазара 27 дни, което е ръст спрямо 26 дни през май и през юни миналата година. 56 на сто от продадените жилища през юни са били на пазара по-малко от един месец. При запазване на темпа на продажби през юни ще са необходими 4,4 месеца за изчерпване на настоящите наличности. Това е ръст спрямо 4,3 месеца през май.

Наличности, които са достатъчни за шест до седем месеца, са смятани за здравословен баланс между търсенето и предлагането. Купувачите на първо жилище са съставлявали 35% от продажбите миналия месец, което е ръст спрямо 32% през май и 31% през юни миналата година. Икономисти и брокери на недвижими имоти казват, че е необходим дял от 40% на купувачите на първо жилище за силен жилищен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
точно това е пенкилера, нека ФЕД намали лихвите, че да може повече фондове да купуват имоти и да надуят цените с ефтините пари които взимат ... и после чекайте промяна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още