IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на жилища под наем в София ще надвиши търсенето в дългосрочен план

Това може да доведе до спад на наемните цени на тристайните апартаменти от среден клас с над 30%

13:19 | 24.07.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пренасищане на пазара на жилища под наем в определени сегменти и квартали на София, отчитат от имотната агенция Antre. Тя прогнозира, че наемните цени на тристайните апартаменти от среден клас може да намалеят с над 30%

Най-ярък пример е Студентски град, където само за последните два месеца има над 200 обяви за свободни едностайни жилища. Подобни индикации има и за тристайните почти навсякъде в столицата.

През последните три години купувачите на имоти в София, реализиращи покупка с цел инвестиция, са около 25-30%, показват данните на компанията. Тя прогнозира, че в дългосрочен план предлагането на жилища под наем ще надвиши търсенето още повече, което ще доведе до по-голяма конкуренция и съответно до понижаване на цените, а с това и на доходността.

“Тази тенденция с времето ще намали търсенето на инвестиционни имоти в Студентски град, което от своя страна ще позволи на купувачите за лично ползване да закупят по-изгодно жилище. Относно тристайните апартаменти пазарът остава динамичен, но бавното отдаване е сигнал за намаляване на интереса от страна на наемателите”, пише агенцията.

Причината е, че наемната цена на повечето жилища често надминава месечната вноска по ипотеката. Това е накарало много хора със стабилни доходи и добър стандарт на живот да закупят собствени жилища.

Според Александър Гергов, управляващ партньор в агенция Antre, ножицата ще се отвори до 12-20 месеца, когато много от хората, купили основно на зелено, ще имат нови жилища и съответно ще освободят голяма част от наемните такива. При такова стечение на обстоятелствата заради пренаситеността наемните цени на тристайни апартаменти от среден клас може да спаднат с над 30%. От друга страна в случай, че строителния ръст продължи със същите темпове през следващите години, това би могло да доведе и спад на продажните цени с 4-5% поради липсата на инвестиционен интерес и в този сегмент.

Осведомеността и вземането под внимание на максимален брой влияещи фактори и тенденции е от изключително значение за добрата и доходоносна инвестиция, отбелязват от агенцията.

Тя посочва, че не са единични случаите на инвестиционни покупки, в които оставането без наемател прави ипотечната вноска натоварваща за собственика и това го принуждава да поеме още по-големи рискове, като теглене на потребителски кредит за луксозен ремонт или отдаването на по-нисък клас наематели. Последното се отразява и върху по- бързата амортизация на имота.

Позитивите от сегашната ситуация са свързани с възможностите купувачите за лично ползване да придобият имота на малко по-ниска цена при евентуално понижаване на цените след време. Същата опция се открива и пред потенциалните инвеститори, които са взели достатъчно премерено и информирано решение, казва се в доклада на Antre. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Който е в час с пазара на жилища в България, е наясно че никога няма средно положение. Двете крайности са, или се надува до спукване, или има крах. Това е било винаги, и сега е така. Надуваха, надуваха, цените 5 години до откат. Цените на имотите, особено в София са завишени с над 50 %, към настоящия момент. И това е анализ на банките, не мой. Когато и чистачката на улицата тръгне да мисли за ипотека и собствен дом, бягайте надалеч от сделки и закупуване на имот. Правило номер 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 4 години
По-скоро ще се огъне.Така е в още няколко града в БГ.В останалите се оформя пустош.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 2
Kikaha2
преди 4 години
Рибарите станАха (много) повече от цацата...... което има (некои) странични ефекти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 4 години
не плащам наем, б!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
ratten
преди 4 години
може да падне наема а? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
khao
преди 4 години
добра новина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Всички се качиха на клона с имотите. Нормално е клона да се счупи в един момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още