IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бунтовниците от Източна Европа се обединяват

Те споделят категоричен отказ да приемат бежанци и са в пълно съгласие по въпроси като бюджета на ЕС и климатичните политики

09:05 | 03.08.19 г. 13
<p>
	Чешкият премиер Андрей Бабиш.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Чешкият премиер Андрей Бабиш. Снимка: Ройтерс

В момент, когато Европейският съюз (ЕС) сменя лидерите си тази година, чешкият премиер Андрей Бабиш не оставя съмнения накъде клони лоялността му, пише Bloomberg.

Унгарският премиер Виктор Орбан и полският му колега Матеуш Моравецки, чиито правителства са въвлечени в дълги спорове с Брюксел заради контрола върху демократични институции, са негови „съюзници“, каза бизнесменът милиардер в интервю за агенцията. Те споделят категоричен отказ да приемат мюсюлмански бежанци и имат пълно съгласие по въпроси като бюджета на ЕС и климатичните политики, допълни той.

„Имаме лични отношения и се разбираме добре. Заедно имаме по-голямо влияние в ЕС“, каза Бабиш в канцеларията си в Прага.

Все по-разбунтуваният Изток е едно от ключовите предизвикателства за следващия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, когато тя поеме поста през ноември – как да запази правилата на ЕС по отношение на демокрацията, като в същото време предотврати опасността бившият комунистически блок да прояви неподчинение.

Националистическите лидери в Полша са застрашени от безпрецедентни наказания от ЕС заради ограничаването на правомощията на съдилищата, а Орбан беше наказан миналата година в Европейския парламент заради „нелибералната му демокрация“, както сам я нарича. Чехия и Полша подкрепиха Унгария, а Орбан заяви, че ще използва правото на вето на страната си, за да блокира действия срещу Полша.

Бабиш се надява, че Фон дер Лайен ще успее да изглади различията в рамките на съюза, не на последно място, за за избегне връщане към въпроса за имиграцията. По-малките страни членки, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., понякога се чувстват в „подчинена позиция“, казва чешкият премиер. „Тя обеща, че няма да разделя Европа, защото ще бъде жалко да върнем отново миграцията на масата“, допълва той.

Впрочем Бабиш иска да използва други страници от наръчника на Орбан в момент, когато опитва да запази крехката си коалиция и да остане на власт. Бабиш смята унгарския си колега, който затегна контрола си върху съдилищата и медиите, за опитен политик, чието значение е не по-малко от това на германския канцлер Ангела Меркел.

Той е привлечен от социалната политика, която помогна на Орбан да спечели изборите три пъти поред, откакто се завърна на власт през 2010 г. Чешкото правителство планира да предостави помощи на семейства с три деца, където поне единият родител има работа, казва Бабиш.

Но по въпроса за опита на Полша и Унгария по отношение на демокрацията той се опитва да се дистанцира и обвини медиите, че създават негативен имидж на съюзниците му.

„Ние в Чехия нямаме проблем с върховенството на закона. Ако Европейската комисия има проблем с Полша и Унгария, те трябва да се справят с него. Няма нужда ние да коментираме това“, категоричен е Бабиш.

Единният им фронт стана явен, когато регионът помогна за провала на кандидатурата на Франс Тимерманс, защитник на санкциите срещу страни, неспазващи демократичните стандарти, за председател на ЕК.

Бабиш също има обтегнати отношения с ЕС, който го разследва заради твърдения за конфликт на интереси между бизнес империята му и властовата му позиция. Той твърди, че разследването е организирана атака на негови опоненти, за да го свалят от власт и да намалят популярността му.

„Нямам конфликт на интереси. Този одит беше странен от самото начало“, казва Бабиш.

Тази година е тежка за чешкия президент на много фронтове. Срещу него бяха организирани най-големите протести в Чехия след края на комунизма, когато 250 хил. души поискаха оставката му миналия месец. Първоначалната причина за протестите беше назначаването на нов министър на правосъдието.

Той също така е начело на крехка двупартийна коалиция, която не е сигурен, че ще изпълни мандата си до 2021 г. Бабиш заяви, че ще опита да избегне предсрочни избори, ако по-малкият му коалиционен партньор напусне правителството заради спор за замяната на един от членовете на кабинета му.

Социалдемократите заплашиха да излязат от правителството на малцинството, ако президентът Милош Земан не направи кандидата им министър на културата. Партията призова Бабиш да гарантира назначението, но премиерът казва, че прави всичко възможно да запази коалицията.

„Направих всичко възможно да изпълня коалиционното споразумение. Мисля, че те няма да се оттеглят през август, но решението е тяхно“, казва чешкият премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 11 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
В една нормална демократична държава, в която суверена има власт, не би се стигнало до там, че един корумпиран политик, бивш сътрудник на държавна сигурност да придобие ТЕЦ, и да източва бюджета, пред очите на гражданите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
В случая мисля, че "завиждаш". Наистина трябва да си "изключителен" бизнесмен, за да придобиеш за 1 400 000 лева нещо, за което преди това са броени 48 000 000 евра или близо 100 000 000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
В момента всички ние, всеки българин, живеещ и плащащ данъци на територията на Република България, плащаме по 2 500 лева на час, повтарям на час, на ТЕЦ Варна, собственост на Ахмед Доган. Нима смятате, че данъкоплатците от богатите страни на Западна Европа, си затварят очите за тези факти. Кой, обикновен човек, или дори дребен бизнес, хайде и по едър, може да си купи цял ТЕЦ? Когато фактите говорят и боговете мълчат. Именно огромните нива на корупция, унищожават всякакви съюзи. Това, обаче със или без съюз, убива държавата ни, народа ни, и го обрича на геноцид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 11
Sokratus
преди 4 години
Този на снимката е подсъдим! И за да избегне панделата си сложи свой министър на правосъдието! Другия унгареца, пък неговите приятели толкова кадърни, че все взимат евро проекти и все нса високи постове са!И какъв е този диктат дето те карат да станеш по- свободен и по-богат? Това май ние сами си го искаме!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 16
cum on ABBA face
преди 4 години
добре казано! МОЛЯ не спорете /Стоян Петров/ с оня *** императора-той както и шепа кремълски *** са капката катран в буркана с мед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 4 години
Какъв суверинитет, след като в Източния блок се краде с пълни шепи. Нали бяха изтекли записи на румънски политици, които казват на прокурорката Кьовеши как били патриоти, защото крадяли от ЕС, а не от Румъния. Нали и в България всички, го виждаме с очите си. Проблема не е в корупцията, а в нейните размери, що се отнася до страните от Източния блок. Всички сме наясно, какво се случва, и накрая си говорим приказки, като за официална вечеря. Що се отнася до ЕС, след Брексит, дори след вота преди години, с този процес се поставя началото на края на Европейския съюз. Защо? Защото е невъзможно обединения на толкова много държави с големи различия, в културата, най вече езиците дори, и преодоляването на пропастите в стандартите. Вземете за пример САЩ. Там най просто се вижда естествен процес, плод на исторически, събития, довел до най-мощната икономика в света. Един език, английски, за всички щати, перфектно разделение на властите и върховенство на законите над всички, мощно гражданско общество. В една Европа, няма ка да бъдеш мобилен, защото само докато се адаптираш езиково, ще са ти нужни години. А и дори да го направиш, пак не е сигурно че държавата в която ще отидеш, няма да изпадне в икономически колапс. Докато в Америка, се местиш от щат в щат, но езика, е един. Почваш работа и забравяш. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
По-съществения въпрос е къде са парите? Кога " бунтовниците" ще оползотворят благините които ако не текат, то поне капят към тях? Кога ще могат да станат и те донори, за да се приемат чакащите 10 държави пред портите на ЕС? трябва ли Орбан да направи всички техници от родното си село крупни собственици(включително и на медии) за да разберете, че целия патриотизъм е за едни пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Ти си явен примитив и не можеш да осмислиш нищо. Хубаво или лошо по-добро за нас от ЕС не съществува. За да влезне в съюза Сърбия е готова на изключително трудно решение, да отреже територията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Бе какъв суверенитет - те гледат на нас като на колониална собственост !!! Ето затова ЕС в тоя му вид трябва да бъде унищожен - той е пагубен за Европа. Това ли ни обещаваха преди 15 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Аз картофоглавият си го плюя кат` тако`а редовно. Я ти върви в Германия и се опитай да кажеш нещо (дори да е самата истина) срещу новите им нигъро-талибански господари, да видиш какво ще ти се случи. А за си запомнил туканка - в България - или дето и да е в Източна Европа, отиващият си от власт президент да заповядва на гражданите за кого да гласуват на изборите за нов президент - както направи гнидавият оланд във Франция? Тия ли ще не обвиняват в недемократичност, бе ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още