IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният франк и ЕЦБ увеличават залозите за понижение на лихвите в Швейцария

Местната валута достигна двегодишен връх преди срещата на Европейската централна банка

15:09 | 24.07.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовите пазари виждат все по-голям шанс Швейцарската централна банка да понижи иначе отрицателните си лихви, след като франкът достигна двегодишен връх преди срещата на Европейската централна банка, съобщава Ройтерс.

В сряда паричните пазари оцениха на 54% шанса Швейцарската централна банка да понижи референтната си лихва, която в момента е на ниво от -0,75% - една от най-ниските в света, с 25 базисни пункта до септември. Вероятността това да се случи до декември нараства до 72%.

Стъпката към облекчаване на паричната политика е необходима, за да се охлади интереса към франка и да се ограничат щетите, които всяко по-нататъшно поскъпване на валутата ще причини на швейцарската икономика, зависима от износа.

За сравнение, вероятността за понижение на основната лихва през септември и декември във вторник достигаше съответно 35% и 62%. Основният двигател за нарастването на очакванията централната банка на Швейцария скоро да предприеме ход за по-ниски лихви е определеният от пазарите шанс от 40% ЕЦБ да понижи депозитната си ставка по време срещата си в четвъртък.

Швейцарският франк премина границата от 1,10 спрямо еврото във вторник, достигайки най-високото си ниво от юли 2017 г.

„Ако има понижение на лихвите от страна на ЕЦБ, има голям шанс и Швейцарската централна банка да предприеме подобен ход“, коментира икономистът от UBS Алесандро Бий. Според него ако ЕЦБ намали лихвите още тази седмица, то това със сигурност ще увеличи натиска върху швейцарския франк.  

„Ако ЕЦБ само понижи еднократно лихвите без допълнителни стимули, то Швейцарската банка няма да е принудена да предприеме каквото и да било“, смята Франк Хайслер, главен стратег на Vontobel Asset Management. Той обаче е на мнение, че ако ЕЦБ сигнализира и за друго понижение или по-нататъшни покупки на облигации, централната банка на Швейцария ще трябва да действа.

Отрицателните лихви са стрували на швейцарските банки само от началото на тази година 600 млн. франка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Sandy
преди 4 години
Няма валута вече, в която човек да инвестира спокойно парите си. Това кара много хора да ги инвестират в надценени злато и имоти. В последствие, точно там загубите им ще възлизат до над 50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още