IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се съгласи да плати рекордна глоба от 5 млрд. долара

Федералната търговска комисия в САЩ разследваше социалната мрежа за неправомерно споделяне на информация на 87 млн. потребители

18:33 | 24.07.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Facebook ще плати рекордна глоба от 5 млрд. долара заради злоупотреба с личните данни и ще преструктурира подхода си към опазването им, съобщи Федералната търговска комисия (FTC), цитирана от Ройтерс.

Комисията гласува за приемане на споразумението, което трябва да бъде одобрено и от съда. Членовете й от Демократическата партия се обявиха против, като заявиха, че то не стига твърде далеч и не изисква достатъчно голяма глоба.

„Въпреки многократните обещания към милиардите й потребители в цял свят, че ще контролира как се споделя личната информация, Facebook подкопава избора на потребителите“, заяви президентът на FTC Джо Саймънс от Републиканската партия в комюнике.

Facebook се е съгласила да плати още 100 млн. долара във връзка с твърдения, че е подвела инвеститорите относно сериозността на злоупотребата с данни на потребителите, съобщи Комисията за ценните книжа и борсите (SEC).

FTC заяви, че политиката за опазване на личните данни на Facebook е подвеждаща за „десетки милиони“ хора, които са използвали инструмента й за лицево разпознаване, и също така е нарушила правилата й срещу измамни практики, тъй като не е разкрила, че събираните телефонни номера за целите на сигурността ще бъдат използвани и за реклама.

Въз основа на споразумението бордът на директорите на Facebook ще създаде независима комисия за личните данни, която премахва „неограничения контрол от главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг върху решенията, засягащи личните данни на потребителите“.

Социалната мрежа се е съгласила и да упражнява по-голямо наблюдение върху приложенията на трети страни.

Facebook съобщи, че сделката с FTC ще даде на компанията „обхватна нова рамка за защита на личните данни на хората“ и че очаква да открие още проблеми по време на преглед на системите си.

“Занапред подходът ни към контрола на личните данни ще съответства на подхода ни към финансовия контрол със строг процес на проектиране и индивидуално сертифициране, които да гарантират, че контролът ни работи и че ще откриваме и поправяме пропуските, когато не работи“, заяви водещият юрисконсулт на Facebook Колин Стреч.

FTC разследва твърдения, че Facebook е споделила неправомерно информация на 87 млн. потребители с вече несъществуващата британска консултантска компания Cambridge Analytica.

Комисията съобщи още, че бившият главен изпълнителен директор на Cambridge Александър Никс и бившият разработчик на приложения Александър Коган са се съгласили на споразумение с FTC, което ще ограничи начина им на правене на бизнес в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Бълха ги ухапала.За тази компания всяка глоба под 50 милиарда е излишна и безпредметна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Забравих за 4млрд за КТБ, може и тях да добавим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
doba
преди 4 години
Фейса ще си ги 'избие', но за БГ не знам - 3мрлд за реактори за Белене(отлежават в склада) и 2млрд като начало за Ф-ки(ще дойдат след 5г, евентуално).Гоу'еми търговци сме, няма що!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Nerto
преди 4 години
Сделката на века.Плащаш глобата и няма да ви закачаме, че търгувате успешно с лични данни.Продължавайте така.По натам пак ще платите нещо.После ще отслабне потреблението на тази социална мрежа и ще я сменим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още