IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ даде сигнал за понижение на лихвите и подновяване покупките на активи

Промяната идва три месеца преди изтичането на осемгодишния мандат на управителя на банката Марио Драги

15:27 | 25.07.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка изпрати най-силния си сигнал досега, че паричната подкрепа за икономиката на еврозоната ще бъде засилена след лятната ваканция с по-ниски лихвени проценти и подновени покупки на активи, съобщава Bloomberg.

От Управителния съвет на банката посочват в изявлението си, че ще бъде подновена програмата за обратно изкупуване на облигации, ако е необходимо.

Иначе на днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение за запазване на лихвения процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното на съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Понастоящем Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище най-малко през цялата първа половина на 2020 г. и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Ако средносрочната прогноза за инфлацията продължава да не постига целта си, Управителният съвет е решен да действа, в съответствие със своя ангажимент и е готов да коригира всички свои инструменти, ако е подходящо, за да гарантира, че инфлацията се движи към своята цел по устойчив начин, се посочва в изявлението на ЕЦБ.

В този контекст УС е възложил на съответните комитети да проучат възможностите за промяна в насоките по отношение на лихвените проценти, стимулиращи мерки и възможностите за подновяване покупките на активи.

В изявлението на ЕЦБ, отнасящо се до лихвите, се вижда, че е добавен израза "или по-ниски", което е ясен сигнал, че те могат да бъдат понижени.

Еврото поевтиня с 0,2% до 1,1121 долара малко след публикуването на решенията на банката. Доходността по германските десетгодишни облигации се понижи до рекордно ниско ниво от минус 0,41%.

Промяната в сигналите на ЕЦБ идва три месеца преди изтичането на осемгодишния мандат на управителя на банката Марио Драги. Икономистите и инвеститорите предричаха, че той ще изчака до следващата среща през септември преди да даде ход на стимулите, осигурявайки си време да види решението на Федералния резерв, както и за да актуализира икономическите прогнози за еврозоната.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, посочиха, че очакват централните банкери да понижат лихвения процент по депозитите с 10 базисни пункта през септември и да обявят нов кръг от количествени улеснения, който да започне от януари и да продължи през цялата 2020 г.

Драги заяви през миналия месец, че еврозоната ще се нуждае от повече стимули, ако икономическите перспективи не се подобрят.

Инфлацията продължава да се движи доста под целта на ЕЦБ от малко под 2%. Производителите и доставчиците на автомобили пък се опитват да се справят с отслабналото търсене от ключовия пазар за тях Китай. Индустрията в Германия отчита най-големите си понижения от седем години насам.

На предишното си заседание в началото на юни Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение на остави лихвите без промяна до средата на 2020 г. А от публикувания по-късно протокол от срещата стана ясно, че банкерите от ЕЦБ са в по-голямата си част съгласни, че повишаващата се несигурност по отношение на икономиката на блока означава, че банката трябва да е подготвена да предостави нови стимули. 

Това беше поредният сигнал, че банкерите са готови да действат, ако забавянето в еврозоната продължава или се задълбочава.

По време на пресконференцията след заседанието на ЕЦБ през юни управителят на банката Марио Драги заяви, че Управителният съвет е започнал да обсъжда подробности за стъпките, които централната банка може да предприеме, ако забавянето на икономиката в региона се засили.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Ники Джиков
преди 4 години
"Златото поне изплаща 0%."Гъндлок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Германската марка отново ще стане актуална ! Нещата вървят точно натам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Скоро ще е погребението на еврото, изтупайте се добре с най-новите си дрехи и недейте да носите черно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Jorkata
преди 4 години
Лошо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още