IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Необходими са значителни стимули, не ни харесва какво виждаме при инфлацията

Според управителя на Европейската централна банка през второто и третото тримесечие ще се наблюдава по-слаб растеж

16:40 | 25.07.19 г. 2
<p>
	Марио Драги, управител на Европейската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Продължават да са необходими в значителна степен парични стимули, за да се гарантира, че финансовите условия ще останат много благоприятни и ще подкрепят разширяването на еврозоната. Това заяви Марио Драги, управител на Европейската централна банка след днешното заседание на финансовата институция.

„По-бавни перспективи за растеж основно отразяват продължаващите слабости в международната среда на продължителна глобална несигурност, която особено засяга производствения сектор в еврозоната", обясни Драги. Той посочи, че по-нататъшното нарастване на заетостта и увеличаването на заплатите продължават да подкрепят устойчивостта на икономиката, но отслабването на световния растеж и влошаването на международната търговия все още тежат върху перспективите на еврозоната.

„Въпреки че има признаци на сила в икономиката, в икономиките, където производството е много важно, нещата в този сектор стават все по-лоши и по-лоши и трябва да вземем това предвид”, заяви Марио Драги, цитиран от Bloomberg.
Драги каза още, че различните икономически несигурности вредят на бизнес климата, особено в производствения сектор.

По отношение на ръста на потребителските цени управителят на ЕЦБ смята, че в средносрочен план основната инфлация ще се ускори, подкрепена от паричната политика, икономическата експанзия и по-силния растеж. В момента обаче по думите на Марио Драги инфлационният натиск остава заглушен и показателите за инфлационните очаквания са понижени, допълвайки с коментара: „Не ни харесва какво виждаме". 

„Рисковете, свързани с перспективите за растеж в еврозоната, остават в посока надолу, отразявайки продължителното наличие на несигурност, свързана с геополитическите фактори, нарастващата заплаха от протекционизъм и уязвимостта на развиващите се пазари", коментира Драги. Според него входящите данни за икономиката показват, че през второто и третото тримесечие ще се наблюдава по-слаб растеж.

По-рано в четвъртък Европейската централна банка изпрати най-силния си сигнал досега, че паричната подкрепа за икономиката на еврозоната ще бъде засилена след лятната ваканция с по-ниски лихвени проценти и подновени покупки на активи. 

От Управителния съвет на банката посочват в изявлението си, че ще бъде подновена програмата за обратно изкупуване на облигации, ако е необходимо.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Само преди 6 месеца Драги говореше как щял да вдига лихвите и как икономиката растяла силно, но нейсе, млъкни сърце. То бива локуми да се разстягат, бива но това надхвърля всякакви граници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Уж има нужда от "значителни " стимули , а нещо се услушваме . Що ли ? Не може да констатираш остра нужда и да се подхилкваш без нищо да правиш . А всъщност какво са 10 базисни пункта - нещо много значително ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още