IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка намали агресивно лихвените проценти

Основният лихвен процент се понижава с 4,25 процентни пункта, след като новият управител пое контрола над паричната политика

14:38 | 25.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка намали основния си лихвен процент, предприемайки промяна в паричната си политика след уволнението на предишния управител на банката от президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Financial Times.

Комитетът по паричната политика намали едноседмичната репо лихва от 24% на 19,75%, понижавайки с 4,25 процентни пункта разходите за финансиране.

Очакванията на анализаторите варираха значително преди срещата, но последното ценообразуване от страна на инвеститорите беше за понижение на лихвения процент с около 2,5 процентни пункта.

Решението съвпада почти напълно с прогнозата на Найджъл Рендъл, директор ЕМЕА в Medley Global Advisors. В предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria той заяви, че очаква лихвите да бъдат понижени с до 4%.

Решението в четвъртък се възприемаше като ключов тест за новия губернатор на централната банка Мурат Уйсал, който пое ролята си по-рано този месец, след като Ердоган уволни предшественика му.

Турският президент, който не веднъж се обявяваше за противник на високите лихвени проценти, заяви, че бившият управител на централната банка Мурат Четинкая "не е следвал указанията".

Управителят на турската централна банка Мурат Четинкая, мандатът на когото изтичаше през 2020 г., беше сменен в началото на юли с президентски указ със заместника си Мурат Уйсал. Турският президент Реджеп Ердоган заяви тогава, че е необходима „пълна ревизия“ на централната банка на страната.

Според Ердоган Турция вече е платила „тежка цена“ за грешките на Четинкая, които включват неуспеха му да общува с пазарите, както и невъзможността да вдъхне доверие.

Основната лихва в Турция беше повишена до ниво от 24% през септември миналата година, когато сривът на лирата изпрати инфлацията на 15-годишен връх до над 25%, припомня Ройтерс. От тогава инфлацията се е забавила до под 16%, което даде възможност да бъде направено и първото понижение на лихвите от четири и половина години насам в най-голямата икономика в Близкия изток.

Турската лира като цяло беше доста волатилна през първата половина на годината, след като отслабна с близо 30% спрямо долара през 2018 г. Тя се стабилизира през последните седмици, въпреки че Турция е изправена пред заплахата от санкции от страна на САЩ заради закупуването на руски ракетни системи.

Малко след решението на централната банка доларът поевтиня спрямо турската лира с 0,18% до 5,6962 лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още