IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев иска нов дебат за изтребителите F-16

В договорите за самолетите има скрити разходи за поне 100 млн. лв., твърди главният секретар на президента

09:07 | 25.07.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев иска повторен дебат за изтребителите F-16 и българското общество да бъде информирано за какво точно ще бъдат изразходвани средствата. Това заяви главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов в ефира на bTV.

Повод за изказването е, че Комисията по отбрана в парламента отхвърли ветото на президента по договорите за самолетите. По думите му, управляващите и депутатите в Народното събрание искат да ратифицират договорите по „бързата процедура – без дебати и обръщане на внимание върху скритите разходи”.

В сряда Радев даде специално изявление за изтребителите. Според него това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военновъздушни сили за отбранителната способност на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България.

"Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение", коментира вчера Радев. 

Секретарят на президента уточни днес, че друга причина за ветото е възможността в договорите да се появят „скрити разходи“. Може би са притиснати от сроковете, може би и с това, че няма да бъдат публикувани целите договори за покупка – българското общество няма да бъде уведомено какво се получава. Скрити разходи определено ще има – никой не говори за транспорт. Това оборудване, което ще бъде произведено в САЩ трябва да бъде транспортирано до България”, каза главният секретар на президента.

„Това въоръжение ще бъде придобито на по-късен етап, но тук не става въпрос само за въоръжението, а и за обучението на техническия и летателния състав, придобиване на апаратура – това са скрити разходи”, допълни още той. Секретарят на президента поясни, че условията по договорите са валидни до 4-5 септември тази година. Според него преговарящите по сделката е трябвало да предоговорят крайните срокове.

По думите на Стоянова съгласно договорите за ратификация, има изискване за изграждане на специализирана инфраструктура за съхранение на специална апаратура и тя ще бъде одитирана американска страна – колко одита ще бъдат направени, колко разходи ще има. Според него по груби сметки това ще струва на бюджета около 100 млн. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 13 rate down comment 6
Спящият бик
преди 4 години
Импийчмънт за сламения президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 4 години
само дъ тА поправя - от 1944 г до днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 8
Стефчо
преди 4 години
Ама вие сериозно ли си мислите, че на България купува някакви самолети. На България и купуват самолетите, както и определят каква военна продукция ще произвежда и на кого ще я продава от 1992 г. до днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 19
penman
преди 4 години
О.з. Румен Радев стриктно изпълнява заповедите на началниците си от Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 17
bgMan
преди 4 години
И повдигането на още един дебат точно сега ще отложи модернизацията на ВВС с още 10 години.Радев вече и български военен не е. Остана си само гнусен комисионер и лъъжец.Единственото хубаво нещо в цялата ситуация е, че поне докато не му платят хубав % и на него, ще държи сделката на правителството под критичен поглед та да не се самозабравят в глупостите и кражбите от страна на правителството. Особено що се отнася до прасеето КарЪКачанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 15
data
преди 4 години
п.п. така и не стана ясно в качеството си какъв коментира сделката . Най - голям опит има като пилот , но той не коментира качеството на самият самолет . Коментира финансовата част , а аз честно казано не бих се доверил на финансовата му експертиза в предвид биографията му . От политическа гледна точка Радев си е парашутист а, отговорност за подобни сделки по конституция носи правителството . Вобще , страна ситуация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 16
data
преди 4 години
Както правилно отбеляза един колега в предходна тема - Не видяхме Радев да провокира дебат когато тихомълком се опита да прокара договора за грипените през служебното правителство . Демек когато едноличното решение е негово всичко е Ок , когато е чуждо е голем проблем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 20
khao
преди 4 години
сефте виждам Български предидент да използва правото си за телевизионно обръщение зада защити комисионната си ... такова пропадане и дискредитиране на институцията нямаше даже по времето на Гоце! Срам и позор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 8
zap
преди 4 години
иска нов дебат ?със себе си ???да видим какво казва заместник-командира на ВВС ген. Румин Радев :През 2012 г. дава интервю за в. Преса, в което заема коренно различна позиция по отношение на закупуването на самолети от днешните му желания.terminal3.bg/predi-rumen-radev-e-predpochital-f-16-a-dnes-zashhitava-gripen/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 18
Onia
преди 4 години
На фона на случващото се в съдебната система, на Радев пак самолетите са му криви. Като ги нямаше, унизението беше като при Ньойския договор, като ги има били за сметка на интересите на българските граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още