IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев иска нов дебат за изтребителите F-16

В договорите за самолетите има скрити разходи за поне 100 млн. лв., твърди главният секретар на президента

09:07 | 25.07.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев иска повторен дебат за изтребителите F-16 и българското общество да бъде информирано за какво точно ще бъдат изразходвани средствата. Това заяви главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов в ефира на bTV.

Повод за изказването е, че Комисията по отбрана в парламента отхвърли ветото на президента по договорите за самолетите. По думите му, управляващите и депутатите в Народното събрание искат да ратифицират договорите по „бързата процедура – без дебати и обръщане на внимание върху скритите разходи”.

В сряда Радев даде специално изявление за изтребителите. Според него това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военновъздушни сили за отбранителната способност на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България.

"Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение", коментира вчера Радев. 

Секретарят на президента уточни днес, че друга причина за ветото е възможността в договорите да се появят „скрити разходи“. Може би са притиснати от сроковете, може би и с това, че няма да бъдат публикувани целите договори за покупка – българското общество няма да бъде уведомено какво се получава. Скрити разходи определено ще има – никой не говори за транспорт. Това оборудване, което ще бъде произведено в САЩ трябва да бъде транспортирано до България”, каза главният секретар на президента.

„Това въоръжение ще бъде придобито на по-късен етап, но тук не става въпрос само за въоръжението, а и за обучението на техническия и летателния състав, придобиване на апаратура – това са скрити разходи”, допълни още той. Секретарят на президента поясни, че условията по договорите са валидни до 4-5 септември тази година. Според него преговарящите по сделката е трябвало да предоговорят крайните срокове.

По думите на Стоянова съгласно договорите за ратификация, има изискване за изграждане на специализирана инфраструктура за съхранение на специална апаратура и тя ще бъде одитирана американска страна – колко одита ще бъдат направени, колко разходи ще има. Според него по груби сметки това ще струва на бюджета около 100 млн. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 16
Вся власть Советам!
преди 4 години
https://lenta.ru/news/2019/07/25/mig35vsf16/Ето една статия от руската преса. Индия избира F-21, който е всъщност F-16 блок 70, пред МиГ-35. Индийците не се славят с особено голяма любов към САЩ. Очевидно решението е чисто прагматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още