IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Липсата на държавно финансиране води до голям отлив на биопроизводители

България няма стратегия за биоземеделието, действа се хаотично, коментира Ели Илиева от Българска асоциация "Биопродукти"

11:17 | 25.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Биохраните навлизат все повече в българските домове и все по-голям брой хора са готови да плащат повече пари за продукти със зелен етикет. Оказва се обаче, че помощта от държавата не е достатъчна за биопроизводителите.

Ели Илиева от Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) обяви в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR, че от две години не получават никакво финансово подпомагане от държавата. По тази причина се наблюдава доста голям отлив на биологични производители. Дори през пролетта се стигна до протести срещу Министерството на земеделието  и искане на оставката на тогавашния министър Румен Порожанов.

"Благодарение на нашите протести вече имаме собствен зам.-министър, който да ни защитава правата и участва в стратегия за биологично земеделие. До този момент България няма стратегия, действа се хаотично. Засега има чуваемост и всичко е в рамките на добрия тон", обясни Илиева.

Тя обаче е на мнение, че няма как да има конкуренция, ако във финансовата рамка не се включват компенсаторни плащания. "В Германия получават 4-5 пъти повече подпомагане от нас. 90% от нашето производство заминава на Запад като суровина, там се преработва и се връща при нас", коментира Ели Илиева.

По думите ѝ може да се доверим напълно на продукта, когато той има биологичен сертификат, като отличителният знак е знамето на Европейския съюз в зелено.

"Държавата трябва да има ясна визия за здравословното хранене на хората. Има два вида земеделие - биологично и конвенционално. Няма еко, няма баби, няма село. Основната разлика е, че когато си биологичен, подлежиш на изключителен контрол", подчерта Ели Илиева. 

От думите ѝ стана ясно, че БАБ е инициирала подписка за забрана на пестициди, които тровят пчелите. “На конвенционалните производители не им пука”, отбеляза Илиева.

От БАБ смятат, че Българската агенция по безопасност на храните е виновна за разпространението на африканската чума по свинете в страната, защото не са взети навременни мерки.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още