IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН предлага учителите свободно да планират работата си в клас

Целта на промените е да се постигне по-голяма гъвкавост, оперативност и ефективност в процеса на обучение

11:40 | 25.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Промяна на наредбите за общообразователната и профилираната подготовка, с която да се делегира повече самостоятелност на учителите при методическото планиране и преподаването според възможностите на учениците в класа, предлагат от Министерството на образованието и науката (МОН).

За целта се предвижда отпадане на формалната структура на годишното тематично разпределение. Отпадат и изискванията за заверката му при преструктуриране, уточняват от просветното ведомство. 

Целта на промените е да се постигне по-голяма гъвкавост, оперативност и ефективност в процеса на обучение, а също и да се преодолее съществуващия формализъм. Започва префокусиране от документите към резултатите. На учителя се дава свободата да адаптира своята работа към темповете във всеки конкретен клас, за да постигне очакваните резултати, като в същото време от него се изисква ритмичност на учебните дейности и изпълнение на учебната програма в нейната цялост. Това са мотивите за предложените изменения.

Проектът е изготвен в резултат на срещи с колективите на различни видове училища и след дискусии с регионалните управления на образованието за необходимостта от отпадане на административната тежест.  В момента учителите трябва в началото на годината да подготвят разпределение за преподаване на темите в учебната програма, което стриктно да следват, и задължително при преструктуриране на учебното съдържание, да искат и получат заверка от директора. Този момент от тяхната работа подлежеше и на проверки от експертите в регионалните управления.

Промените са обявени за обществено обсъждане в срок от един месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Ного ясно, че така и трябва да бъде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още