IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Стрес тестовете на ЕЦБ показват устойчивостта на българския банков сектор

Според Централната банка резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г.

17:09 | 25.07.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес тестовете на шест български банки показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло. Това става ясно от съобщение на сайта на Българската народна банка (БНБ) след проведено редовно заседание управителния съвет на институцията.

ЕЦБ се очаква да публикува подробните данни утре. Към момента е ясно само, че всяка от шестте банки изпълнява пруденциалните изисквания на Регламент (ЕС) №575/2013 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Одитирани бяха трите най-големи финансови институции в страната - „Уникредит Булбанк“, „Банка ДСК“ и „ОББ“, както и на първите три най-големи с български собственик - „Първа инвестиционна банка“, „Централна кооперативна банка“ и „Инвестбанк“. 

Процедурата е заради искането на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ, което бе официализирано на 18 юли 2018 г. заради заявеното желание на страната за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като „чакалнята“ за членство в еврозоната.

Според съобщението на Централната банка резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г., и на оценките на банковия надзор след това, отчитайки изминалия период и промените в методологията с влизането в сила на счетоводния стандарт МСФО 9.

БНБ одобрява резултатите от цялостната оценка. Ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка, коментират от институцията.

Управителният съвет на Централната банка отбелязва отличното сътрудничество между БНБ и ЕЦБ при извършването на цялостната оценка, което ще продължи в процеса на установяване на тясно сътрудничество, коментират от институцията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 3
fant0mas
преди 4 години
Значи три години по-късно ЕЦБ потвърждава оценката на БНБ от преди години. Това е обнадеждаващо. А че българинът е Тома неверни вече е друг въпрос. И все ще намери да търси под вола теле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
Tantum
преди 4 години
Разбирам, че според някои хора институциите по подразбиране лъжат, но не виждам как е възможно от БНБ да си позволят да излъжат в тази ситуация при положение, че докладът на ЕЦБ излиза утре. Нали ако излъжат, още утре ще лъсне истината? Няма логика да лъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
Sandy
преди 4 години
На политици, олигарси, банкери и жени НЕ ТРЯА ДА СЕ ВЯРВА ! НИКОГА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 7
Shadow1
преди 4 години
Аз също вярвам че е вярно гореказаното. Вредно е така навсякъде да се търси конспирацията, лошото, проблема. Всяка хубава новина да се изкарва че е пълна лъжа, а всяка лоша че прикрива още по-лоша и все да чакаме нещо в бъдещето че да се убедим... За ваше добро, не влизайте в този кръговрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 12
aristotel
преди 4 години
Да бе докато не гръмне пак някоя банка. Да напомня за КООПЕРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА. Пеевски я разби и глътна БУЛГАРТАБАК и сега ще я изплюе. И това ме кара да си направя РАЗНИ умозаключения. НЕ ви Вярвам !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
xkm
преди 4 години
Aз мисля , че това е НЕЗАВИСИМА оценка и то от най - висок ранг . Сигурен съм , че са ни гледали не под лупа , а под микроскоп с максимална разделителна способност . Да поздравим българските банки ( колкото и да са лакоми за такси ) за успешно преминалия тест .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 13
Sandy
преди 4 години
Естествено, че така ще кажат ! Представете си да кажат обратното, което веднага ще доведе до бам.. паника и край с държавата. Човек не трябва да е наивен и доверчив, да вярва на всичко, което му се поднася, а да си използва и главата. Пилетата се брояха наесен, така ли беше?..Айде компромисно да е до зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още