IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска безплатна смяна на личните карти след теча на данни от НАП

Проекторешението, с което да стане това, ще бъде внесено още днес в деловодството на парламента от ПГ на „БСП за България“

12:06 | 26.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

БСП поиска правителството да осигури безплатна смяна на личните карти след изтичането на лични данни от системата на Националната агенция за приходите (НАП) за гражданите, които пожелаят това, съобщава БТА.

Проекторешението, с което да стане това, ще бъде внесено още днес в деловодството на парламента от ПГ на „БСП за България“. Това каза лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Нинова уточни, че с проекторешението, което предлагат на Народното събрание, се задължава правителството да осигури финансовия ресурс и организацията за смяната на личните документи в срок от три месеца.

Според Нинова в момента има риск да бъде злоупотребено със собствеността и имуществото на хората, чиито данни са изтекли от електронната база данни на НАП.

„Изтичането на лични данни на пет милиона българи е прецедент“, заяви Нинова. Тя упрекна правителството като посочи, че действа „абсолютно неадекватно в тази ситуация“.

„Смятаме, че трябва да се гарантира сигурността на хората, сигурността на собствеността и на финансовите им средства. Държавата да си поеме отговорност, защото държавата и правителството не можаха да опазят личните данни", каза тя.

Нинова информира, че още от понеделник от БСП започват срещи с представители на Нотариалната камара, както и с членове на Висшия адвокатски съвет. Целта на тези срещи е да бъде потърсено тяхното професионално мнение за намиране на решения във връзка с изтичането на данните. „След като те не правят нищо, ние поемаме инициативата и започваме с тези действия“, коментира Нинова, цитирана от БТА.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
В този случай подкрепям предложението на БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още